Belföld

Több ingatlannal panamázott a fideszes alelnök?

Nemcsak a volt miskolci MSZMP-székház, ma Nemzetközi Kereskedelmi Központnak - megyeszerte csak ITC-nek - nevezett épület értékesítésének a körülményeit, hanem más ingatlan eladását is vizsgálja az ügyészség - mondta Jónáné Pocsai Edit, a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szóvivője.

Alapvetően az ITC-székház eladásával kapcsolatos önkormányzati döntést elemzik, azonban „van másik ingatlan is, de nem Miskolcon” – tette hozzá a szóvivő.

Korábban a HVG adta hírül, hogy vesztegetés alapos gyanújával gyanúsítottként hallgatták ki Gergely Zsoltot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes alelnökét.

Lehallgatták őket

A hetilap úgy tudja, hogy a Debreceni Nyomozó Ügyészség feljelentés után indított vizsgálatot, ezt követően lett gyanúsított Gergely Zsolt és további három ember. Arról is írt, hogy a vizsgálat – amely telefonlehallgatási jegyzőkönyvekre támaszkodik – azt próbálja kideríteni, történt-e szabálytalanság az önkormányzat tulajdonában lévő egykori MSZMP-székház eladása körül.

A ma Nemzetközi Kereskedelmi Központnak – megyeszerte csak ITC-nek – nevezett tizenkét szintes épületet többször próbálta értékesíteni az önkormányzat, sikertelenül. A lap szerint mindig ugyanazok jelentkeztek vevőként, az általuk felkínált ár azonban köszönő viszonyban sem volt az irányárral, a közgyűlés ezért nem adta el az épületet.

Gergely Zsolt múlt pénteken azt közölte: a gyanúsítás ténye igaz, de bűncselekményt nem követett el, és ezért a gyanúsítás ellen panasszal élt.

„Az önkormányzat közgyűlése 2007 decemberében előterjesztésünkre úgy döntött, hogy a háromszor forgalmi értéken eredménytelenül, majd ezt követően érték megjelölése nélkül negyedszer is meghirdetett székházat a felajánlott összegért nem kívánja eladni. Ezért az ingatlant nem értékesítettük” – írta közleményében.

Hozzátette: az ügyben az eljárás jelenlegi szakaszában nem kíván nyilatkozni, de annak lezárulta után készséggel áll a sajtó rendelkezésére.

Folyamatos kótyavetye?

Kormos Dénes, a közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője szerint frakciójuk folyamatosan szóvá tette a megyei önkormányzatnál a vagyontárgyak „elkótyavetyélését”, az utóbbi időben szinte minden vagyontárgy az eredeti kikiáltási ár feléért ment el, jószerivel mindig azonos cégek jelentek meg kedvezményezettként a tranzakcióknál.

Az ITC eladásával az MSZP-frakció soha nem értett egyet, mert az egy forgalomképes vagyon, a megyei önkormányzatnak hitelfedezetként is szolgál, egyfajta biztonságot is jelent – tette hozzá, megjegyezve, ez a legnagyobb vagyontárgya az önkormányzatnak, milliárdos tétel, ha ezt is elkótyavetyélné, az komoly vagyonvesztés lenne.

Amennyiben az eljárás bebizonyítja a gyanút, érdemes lesz végignézni a megyei önkormányzat egész értékesítési gyakorlatát, és a frakció megteszi azokat a lépéseket, amelyek a politikai felelősség érvényesítéséhez szükségesek – hangoztatta Kormos Dénes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!