Belföld

Zöld út a söjtöri erőműnek

Nagy arányú részvétel mellett a szavazók jelentős többsége támogatta a vasárnapi népszavazáson a település határába tervezett szalmatüzelésű hőerőmű megépítését a Zala megyei Söjtörön.

Szilvás Istvánné körjegyző elmondta: az 1281 választásra jogosult polgár közül 848-an szavaztak a referendumon, vagyis 66,2 százalékos volt a részvételi arány. A voksok között hat volt érvénytelen.

A szavazók közül 739-en, vagyis a résztvevők 87,77 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Söjtör külterületén maximum 20 megawatt villamos teljesítményű, növényi biomasszát felhasználó erőmű épüljön a rendezési tervben foglaltak szerint?” A népszavazáson 102 választópolgár nemmel szavazott, arányuk 12,23 százalék.

A körjegyző közölte: a voksolást mindvégig nyugodt légkörben tartották. Sem a kampánycsend alatt, sem pedig a referendum napján nem történt rendkívüli vagy zavaró esemény.

A részvételi adatok és az azonos szavazatok aránya alapján érvényes és eredményes népszavazás ügydöntő, vagyis a település képviselő-testülete számára kötelező érvényű.

Új munkahelyeket hoz

A beruházás mintegy 130 munkahelyet teremthet – köztük 70-80 helybélinek – a több mint 1500 lakosú településen, de a polgármester fontosnak tartja, hogy 30 kilométeres körzetben szintén jól járnak az ott élők, hiszen az erőműhöz beszállítók is kellenek.

A Söjtör honlapján is olvasható elképzelések szerint az MSZP vállalkozói tagozatának egykori elnöke, Hujber Ottó érdekeltségébe tartozó Intertraverz Zrt. egyik projektcége, a Zala Hőerőmű Kft. építené meg mintegy 34 milliárd forintért az erőművet. A létesítmény szalma- vagy más mezőgazdasági maradványok, illetve energiafű égetésével termel majd energiát.

Meggyesházának nem kellett

Medgyesegyházán februárban tartottak helyi népszavazást a cégcsoport hasonló erőművéről, a szavazók többsége azonban elutasította az építkezést. Szerencsen a múlt év őszén kezdték meg a szalmatüzelésű erőmű építését jogerős engedélyek birtokában, a viták körülötte azonban azóta sem csitultak, mert a beruházást a tokaji világörökséghez tartozó területen valósítják meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik