Belföld

Az MDF Európában kampányol a Rábáért

Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője levelet írt a 27 európai uniós tagállam kormányfőjének és környezetvédelmi miniszterének, azt kérve, hogy támogassák az eddiginél szigorúbb európai vízminőségi szabályokat előirányzó törvényjavaslatot, amely megoldaná az Ausztriából érkező szennyezés miatt hét éve habzó Rába folyó ügyét is.

A politikus az Ausztria budapesti nagykövetsége előtt tartott sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy első olvasatban az Európai Parlament támogatta az előterjesztést, de a tagállamok illetékes miniszterei azt nem hagyták jóvá.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy szeptember közepén elfogadják a törvényt. Hozzáfűzte: szeretné, ha a kérdésben “mélyen érintett” Ausztria és Magyarország vezető szerepet vállalna Európa folyóinak védelmében.

A tervezett szigorításokról szólva Olajos Péter elmondta többi között, hogy módosulna a szennyező anyagok besorolása és azok határértékei is: a javaslat szerint az ausztriai bőrgyárakból érkező, a Rába folyó habzásáért felelős naftalin-szulfonátot elsődleges veszélyes anyagként tartanák számon.

Az új jogszabály megkövetelné a tagállamoktól a fokozott együttműködést az engedélyezésnél és az ellenőrzésnél.
A képviselő mulasztásnak nevezte, hogy Magyarország a hét éve folyamatosan habzó Rába miatt mindeddig nem fordult az Európai Bizottsághoz és az Európai Bírósághoz.

Kérdésre válaszolva elmondta: más EU-tagállamok, például Németország és Franciaország között is vannak határfolyó-szennyezési viták, de megítélése szerint jelenleg a Rába szennyezése nevezhető a legnagyobb problémának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik