Belföld

Incidens a gárdaellenes tüntetésen

Kisebb incidens történt az egy időben tartott Magyar Gárda-ellenes demonstráción és a Trianon-megemlékezésen vasárnap Nyíregyházán, ahol az egyik romaszervezeti tisztségviselőnek a Nemzeti Őrsereg négy tagja összetörte a videokameráját.

A Hátrányos Helyzetű Emberekért Alapítvány elnöke, Pongó Ernő a nyíregyházi I. világháborús emlékműnél felvételeket akart készíteni a Jobbik Magyarország Mozgalom, a Magyar Gárda és a szabolcsi Nemzeti Őrsereg által szervezett, a trianoni békekötésre emlékező rendezvény résztvevőiről, amikor az őrsereg tagjai ebben megakadályozták, s tönkretették a kameráját.

A helyszínt biztosító rendőrök gyorsan közbeléptek, jegyzőkönyvbe kerültek a történtek, s az ügy hétfőn a helyi kapitányságon folytatódik, ahol meghallgatják a feljelentett őrsereg tagjait.

Majdnem verekedés lett a dologból

Pongó Ernő az újságíróknak elmondta: az őrsereg négy tagja szidalmazta, amit ő is viszonzott, majd meg akarták ütni, de elhajolt, így a kezében lévő kameráját találták el, ami az aszfaltra esve összetört.

A Magyar Gárda-ellenes nyíregyházi demonstrációt a Vitéz Klub és a Zsutindo Drom Roma Alapítvány rendezte, mintegy százan gyűltek össze, nyolcvan méternyire a tér másik részén tartott Trianon-megemlékezéstől.

Két tüntetés egy időben

A gárda és a még hivatalosan be nem jegyzett, de működő Nemzeti Őrsereg tevékenysége ellen tiltakozók táblákat emeltek a magasba, amelyeken az volt olvasható: “Trianon nekünk is fájó, de ne a gárda képviselje”, “Nem kérünk a gárdisták védelméből”, “Nem félünk”, “Elég a fasizmusból”.

A rendező szervezetek képviseletében Komjáthy Attila és Kalderás Ferenc beszédeikben arra hívták fel a figyelmet, hogy – mint mondták – újjáéled a fajgyűlölet. Kalderás Ferenc úgy fogalmazott: “Ne különböztessenek meg bennünket, ne állítsák, hogy bűnözők vagyunk, s ne masírozzanak a házunk előtt félelmet keltve.”

Forrtak az indulatok

A Trianon-megemlékezés valamivel több, mint 300 résztvevője előtt beszédet mondó Vona Gábor, a Jobbik elnöke a gárdaellenes demonstrációról azt mondta: “…söpredéknek, csőcseléknek való dolog a nemzet sorstragédiájára emlékezéssel egy időben tüntetni”.

Kijelentette: “A következő választáson a Jobbik bekerül a parlamentbe és az első dolga lesz törvény alkotásával június 4-ét, Trianon napját, nemzeti emléknappá nyilvánítani”.
A gárdaellenes demonstráción, amikor a tiltakozó beszédek elhangzása után cigány zenés és táncos műsor kezdődött, mintegy tíz felháborodott civil ruhás fiatal indult meg, hogy “csendre bírják a mulatókat”.

A rendezvények biztosítását ellátó rendőrök helyszíni parancsnoka azonban megállította őket. Némi vita közben a rendőrségi vezető meggyőzte a fiatalokat, mondván “a rendőrség mindkét tábor szervezőinek felajánlotta, hogy időpontban térjenek ki egymás elől, de erre nem voltak hajlandók, így el kell tűrniük, ha netán zavarnák egymást”.

A Trianon-megemlékezésen gyászszalagos nemzeti színű lobogóval a vállán részt vett a Fidesz egyik helyi önkormányzati képviselője, Tirpák György, aki szavalt is, majd koszorút helyezett el az I. világháborús emlékműnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.