Belföld

A többi párt üdvözli Fodor Gábort

Összeülne a parlamenti pártok vezetőivel Fodor Gábor, az SZDSZ új elnöke. A szocialisták készek a további együttműködésre, az MDF válaszokat vár, a KDNP viszont lehetőséget lát.

Fodor Gábor, az SZDSZ új elnöke tárgyalást kezdeményez a parlamenti pártok vezetőivel Magyarország jövőjéről. Mint mondta, az MSZP-vel szeretné áttekinteni, hogy a kisebbségi kormány milyen javaslatok mentén akarja vezetni az országot.

Úgy tűnik, Fodor javaslatára van fogadókészség a szocialistáknál, mert Gyurcsány Ferenc párt- és miniszterelnök úgy fogalmazott a liberális tisztújítás után, hogy „az MSZP továbbra is partnernek tekinti az SZDSZ-t, és nyitott a további együttműködésre”.

Az MSZP elnöke és elnöksége gratulál az SZDSZ megválasztott elnökének – közölte a kormányfő. Jó, sikeres és eredményes munkát kívánunk Fodor Gábornak – fűzte hozzá.

Kiléptek-e?

Az MDF a liberális párt belügyének tekinti, hogy kit választ magának pártelnöknek – mondta Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese. A konzervatívok azt várják az SZDSZ tisztújításának befejezésétől, hogy “a meglehetősen ellentmondásos nyilatkozatokkal terhelt belső SZDSZ-es kampány után” végre őszinte válaszokat kaphatnak az emberek azokra a kérdésekre, hogy a liberális párt ténylegesen kilépett-e a koalícióból, ténylegesen valódi ellenzéki pártként működik-e a jövőben – mondta az ellenzéki politikus.

Hozzátette: az MDF választ vár arra is, hogy a liberális párt adott esetben támogat-e majd olyan ellenzéki törekvéseket, melyeket az elmúlt időszakban nem támogatott.

Példaként hozta fel az SZDSZ által nem támogatott elképzelésekre az adóreformot, valamint az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését. Hock Zoltán úgy fogalmazott: az MDF kíváncsi arra is, hogy az SZDSZ hajlandó lesz-e majd szavazatát adni egy jelentős kiadáscsökkentési programhoz.

Lehetőség a visszatérésre

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint Fodor Gábor SZDSZ-elnökké választása azt jelenti: megnyílt a lehetőség a párt előtt ahhoz, hogy visszatérjen a rendszerváltozáskori alapjaihoz – összegezte a KDNP véleményét a párt szóvivője.

“Az, hogy az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlése Fodor Gábort választotta meg pártelnöknek, azt jelenti, hogy megnyílt az út a liberálisok előtt ahhoz, hogy visszatérjen párt a rendszerváltozáskori alapjaihoz” – mondta Halász Zsuzsa.

A Fidesz csak előre gondolkozik

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közleményt adott ki: A kisebbségi kormányzás ellentétes Magyarország érdekével, és tisztességtelen is az országgal szemben. A kisebbségi kormányzás miatt egyre mélyül a gazdasági, szociális válság, ezért az ország érdeke az, hogy minél előbb előrehozott választásra kerüljön sor. A Fidesz készen áll arra, hogy egyeztessen az SZDSZ új elnökével az előrehozott választásról – írja Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik