Belföld

Mohácsi: a romák nem nomádok

Minden országnak a helyi problémáknak megfelelően azonnali válaszokat kell adni a romák elleni diszkriminációra - mondta Mohácsi Viktória liberális európai parlamenti képviselőnő a Le Monde című francia napilapban szombaton megjelent egyoldalas interjújában.

Mohácsi szerint a volt Jugoszlávia területéről Olaszországba menekült romáknak mielőbb állampolgárságra van szükségük, a Romániában élő romákat végre komolyan integrálni kellene, Magyarországon pedig továbbra is az iskolai szegregáció és a politikai szélsőjobb erősödése a legsúlyosabb probléma.

A liberális képviselőnő májusban katasztrofális állapotokat tapasztalt az olaszországi roma táborokban. Az országban 200 ezer roma él. Közülük 80 ezren olasz állampolgárok, 120 ezren Románia és a volt Jugoszlávia területéről – ahol az etnikumokra szétesett országokban nem maradt számukra hely – menekültek el.

Többségüknek semmilyen állampolgársága nincsen, és az Olaszországban született gyermekek már nem is beszélik a legtöbb európai roma által használt romani nyelvet.

“Nem tudom, ki kezdte azt mondani, hogy a vérükben van a nomád élet. A romák nem nomádok. Nem mozdulnak … A legtöbb olaszországi roma legalizálni szeretné helyzetét. Szerbiát és Horvátországot nem tekintik hazájuknak” – véli a képviselőnő, aki szerint minden egyes esetet a hatóságoknak külön meg kell vizsgálniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik