Belföld

Mégsem elmebeteg Schönthal Henrik?

Élesen eltér egymástól a Schönthal Henrik elmeállapotát vizsgáló igazságügyi szakértők álláspontja: míg Antal Albert szerint a K and H Bank ügyének vádlottja elmebeteg, addig Kovács Ildikó szerint szó sincs erről - írta a szombati Magyar Nemzet, emlékeztetve arra: Antal Albert volt az, aki a Tasnádi-ügyben olyan szakvéleményt adott, amelyet más szakértők később megcáfoltak.

Nem minősítette elmebetegnek a másodjára kirendelt igazságügyi orvos szakértő Schönthal Henriket, a K and H-ügy huszonkettedrendű vádlottját. Mindez azért különösen érdekes, mivel az elsőként kirendelt szakértői páros, Antal Albert és Füredi János még azt állapították meg, hogy a pénzmosással vádolt Schönthal Henrik súlyos bipoláris mániás depresszióban szenved, és a betegsége erősen korlátozta abban, hogy cselekedetei súlyával tisztában legyen.

Viszont akinek súlyosan korlátozott a beszámíthatósága, annak a büntetése korlátlanul enyhíthető – hívta fel a figyelmet a cikk.

Kovács Ildikó, a Semmelweis Egyetem igazságügyi elmeszakértője ezzel szemben úgy vélekedik, hogy bár Schönthal Henrik személyiségzavaros, és hangulati ingadozásai vannak, tünetei nem érik el a betegség szintjét, így korlátozott beszámíthatóságról nem lehet beszélni.

Az ügyben a bíró az egymásnak ellentmondó szakvélemények miatt egy harmadik elmeszakértő kirendeléséről döntött – írta a szombati Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik