Belföld

Egy gyenge MSZP-nek minden mindegy

Ha az MSZP nem lesz erősebb, akkor mindegy, ki az SZDSZ elnöke - jelentette ki Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő egy szombati budapesti rendezvényen arra reagálva, hogy Fodor Gábor lett a szabad demokraták elnöke.

Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő azt mondta: az MSZP-nek meg kell erősödnie, és most azzal kell foglalkoznia, hogy az elveszített szavazókat visszaszerezze és kevésbé fontos, hogy mi történik a volt koalíciós pártban.

“Ha a szocialista párt azon a százalékon marad, ahol van, akkor őszintén szólva mindegy, ki az SZDSZ elnöke” – fogalmazott az EP-képviselő. Egy pártnak akkor kell szövetségest keresnie, ha maga is megerősödött – jegyezte meg.

Kökény nem szégyenkezik

Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus, a beszélgetés egyik résztvevője úgy vélte, az MSZP-nek nem kell szégyenkeznie amiatt, hogy egy olyan biztosítási rendszert akart létrehozni, amely – ugyan a magántőke részbeni beengedésével – de megőrizte volna a szolidaritást.

Mint mondta, a március 9-i, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról tartott népszavazás után az országban kialakult hangulat nem kedvezett a potenciális befektetőknek, és – mint fogalmazott -, ezért a hangulatért a “politikai riválisaink a felelősek”.

A helyzet miatt

Hozzátette: azt a volt koalíciós partner SZDSZ-nek is be kellett volna látnia, hogy hiába szerettek volna változtatni a rendszeren, ilyen helyzetben nem lehetett.

A nyár folyamán egy új egészségbiztosítási programot dolgoznak ki, amelyet ősszel terjesztenek a parlament elé, de az eddigi munkát sem kell restellni – tette hozzá Kökény Mihály.

A lényegről nem volt szó

Székely Tamás egészségügyi miniszter, a beszélgetés másik résztvevője úgy látta, hogy a pénztártörvénnyel kapcsolatban az volt a baj, hogy a többség csak a törvény 10 százalékát “látta”, amely a befektetőkről szólt, azonban a többi 90 százalék volt a lényeg, amit “agyonhallgattak”.

Kiemelte: a törvény hatályon kívül helyezésével a társadalombiztosítás alapelvei nem változtak. Fontos része a reformnak, hogy megvalósult a jogviszony-ellenőrzés, valamint az, hogy akik nem képesek (gyerekek, nyugdíjasok) járulékot fizetni, helyettük az állam teszi meg a befizetést.

Hozzátette: a jövedelemarányos járulékfizetés fejében minőségi ellátást kell nyújtania az egészségügyi szolgáltatóknak függetlenül attól, hogy az azt igénybevevők az ország melyik részén élnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik