Belföld

Egy gyenge MSZP-nek minden mindegy

Ha az MSZP nem lesz erősebb, akkor mindegy, ki az SZDSZ elnöke - jelentette ki Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő egy szombati budapesti rendezvényen arra reagálva, hogy Fodor Gábor lett a szabad demokraták elnöke.

Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő azt mondta: az MSZP-nek meg kell erősödnie, és most azzal kell foglalkoznia, hogy az elveszített szavazókat visszaszerezze és kevésbé fontos, hogy mi történik a volt koalíciós pártban.

“Ha a szocialista párt azon a százalékon marad, ahol van, akkor őszintén szólva mindegy, ki az SZDSZ elnöke” – fogalmazott az EP-képviselő. Egy pártnak akkor kell szövetségest keresnie, ha maga is megerősödött – jegyezte meg.

Kökény nem szégyenkezik

Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus, a beszélgetés egyik résztvevője úgy vélte, az MSZP-nek nem kell szégyenkeznie amiatt, hogy egy olyan biztosítási rendszert akart létrehozni, amely – ugyan a magántőke részbeni beengedésével – de megőrizte volna a szolidaritást.

Mint mondta, a március 9-i, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról tartott népszavazás után az országban kialakult hangulat nem kedvezett a potenciális befektetőknek, és – mint fogalmazott -, ezért a hangulatért a “politikai riválisaink a felelősek”.

A helyzet miatt

Hozzátette: azt a volt koalíciós partner SZDSZ-nek is be kellett volna látnia, hogy hiába szerettek volna változtatni a rendszeren, ilyen helyzetben nem lehetett.

A nyár folyamán egy új egészségbiztosítási programot dolgoznak ki, amelyet ősszel terjesztenek a parlament elé, de az eddigi munkát sem kell restellni – tette hozzá Kökény Mihály.

A lényegről nem volt szó

Székely Tamás egészségügyi miniszter, a beszélgetés másik résztvevője úgy látta, hogy a pénztártörvénnyel kapcsolatban az volt a baj, hogy a többség csak a törvény 10 százalékát “látta”, amely a befektetőkről szólt, azonban a többi 90 százalék volt a lényeg, amit “agyonhallgattak”.

Kiemelte: a törvény hatályon kívül helyezésével a társadalombiztosítás alapelvei nem változtak. Fontos része a reformnak, hogy megvalósult a jogviszony-ellenőrzés, valamint az, hogy akik nem képesek (gyerekek, nyugdíjasok) járulékot fizetni, helyettük az állam teszi meg a befizetést.

Hozzátette: a jövedelemarányos járulékfizetés fejében minőségi ellátást kell nyújtania az egészségügyi szolgáltatóknak függetlenül attól, hogy az azt igénybevevők az ország melyik részén élnek.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.