Belföld

Alkohol csak 21 éves kortól?

Az alkohol káros hatással lehet a magzat fejlődésére - ilyen és ehhez hasonló figyelmeztetések kerülhetnek hamarosan az italosüvegekre - írta a szombati Népszabadság.

Az alkoholfogyasztás visszaszorításához szükséges kemény intézkedések legfőbb ösztönzője az egészségügyi világszervezet (WHO), amely a napokban arra szólította fel a tagországokat, hogy egységesítsék az alkoholstratégiájukat – olvasható a cikkben.

Szakemberek szerint egy főre vetítve Magyarországon fogy a legtöbb szesz az unióban, s az alkoholbetegek száma pedig egymillióra tehető.

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke szerint az alkoholfogyasztás mérséklése érdekében azt is tervezik például, hogy az alkoholtartalmú italokat csak meghatározott helyeken, külön engedélyhez kötve lehessen árusítani – ezzel az intézkedéssel kitiltanák a tömény szeszt a fiatalok által látogatott szórakozóhelyekről, az önkiszolgáló boltok polcairól, a büfékből és a pályaudvarokról.

A szigorításoknak az is a része lenne, hogy huszonegy éves kor alatt nem lehetne alkoholt venni – mondta Kökény Mihály, aki szerint növelnék továbbá az alkohol jövedéki adóját, az ittas vezetők elleni keményebb fellépés jegyében pedig az is szóba került, hogy a kocsit vennék zár alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!