Belföld

Trianon miatt járta a tömeg a fővárost

A trianoni békeszerződés aláírásának 88. évfordulója alkalmából rendezett felvonulást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom pénteken délután Budapesten.

A felvonulás az 56-osok teréről, a Regnum Marianum keresztjétől indult, több mint ezer demonstráló részvételével. A nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lengető tömeg először a francia, majd a szerb nagykövetség épülete elé vonult. A szónokok azt hangsúlyozták: nem lehet belenyugodni a 88 évvel ezelőtti “magyarellenes ítéletbe”.

A felvonulókat egy csoport fekete betyárruhába öltözött, kendővel eltakart arcú ember vezette, köztük lóháton Budaházy György és Toroczkai László, a mozgalom tiszteletbeli elnöke. A tömeggel vonult a Magyar Gárda mintegy ötven tagja is.

A felvonulók vezetői egy “Justice for Hungary!” feliratú transzparenst tartottak kezükben. Az összegyűlt emberek a felvonulás során egyebek mellett azt skandálták: “Vesszen Trianon!”, “Mindent vissza!”, “Fegyverbe!”.

Igazságot Magyarországnak (fotó:MTI)

Igazságot Magyarországnak (fotó:MTI)

A két nagykövetség épülete előtt tartott beszédek idejére részlegesen lezárták a Hősök tere és az Andrássy út csomópontját, ezáltal nagy forgalmi dugó alakult ki a környéken. A demonstrálók a szerb nagykövetség épülete elől a Szabadság tér felé indultak, az amerikai nagykövetséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik