Belföld

Tízezer csellengő, száz nyomtalanul eltűnt gyerek

Hogy mennyi az évente eltűnt gyerekek száma hazánkban, és hogy hányan lesznek közülük bűncselekmény áldozatai, arról megoszlanak a szakértői vélemények. Az viszont vitathatatlan, hogy a család – vagy annak hiánya – meghatározó.

Mintegy 10 000 gyerek tűnt el Magyarországon 2007-ben, és ez a szám évről évre emelkedik – ismerteti Flaskay Éva, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vezetője a szervezet nem hivatalos adatait.

Bár a „csellengők” 90 százaléka előbb-utóbb megkerül, túlzott optimizmusra mégsincs okunk, ha belegondolunk, hogy évente mintegy 100 gyerek tűnik el nyomtalanul.

A hivatalos rendőrségi statisztika szerint tavaly 11 407 kiskorú eltűnése ügyében indult eljárás – pontosít Kerepesiné Horváth Katalin, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szakértője.

Nem mind az

Mielőtt a szívünkhöz kapnánk, jó tudni, hogy az eljárás minden eltűnés bejelentésénél automatikusan elindul – vagyis a rendőrség adatgyűjtést folytat a gyermek felkutatására –, körözést pedig csak akkor kell elrendelni, ha ez nem vezet eredményre a bejelentéstől számított 24 órán belül.

Kerepesiné kiemeli, hogy a fenti adatból mintegy 8800 esetet állami gondozásban levő fiatalkorúak ügyében regisztráltak, jelentős részük szüleinél, esetleg élettársánál bujkált, vagy egyszerűen meglógott; nem szabad megfeledkeznünk a notórius szabadulóművészekről sem, akik évente akár 60 eltűnéssel is megdobhatják a statisztikát.

Akár intézetis, akár „rendes” családból elkóborolt gyerekekről van szó, 99 százalékuk 90 napon belül megkerül – biztosít az ORFK szakértője. A rendelkezésre álló adatok szerint tavaly 19-re rúgott azoknak a magyar állampolgárságú gyerekeknek a száma, akiket a hazai hatóságok eltűnés miatt kerestek. Még ebből is levonhatjuk azt a 12 esetet, amikor a gyerektartáson huzakodó szülők „rabolták el” egymástól a kicsit, kikerülve a hatóságok szeme elől.

Bántalmazva

Az elcsavargás oka lehet kalandvágy, de jellemzőbb a családi feszültség, a fizikai vagy lelki bántalmazás; a teljesítménykényszer, illetve a kamaszkor átgondolatlan, naív önállósági törekvései – sorolja a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakembere.

Az angliai Missing People eltűnteket segítő szervezet, eltűnt gyerekekre vonatkozó tanulmányában leszögezi, hogy a csellengők negyede valamilyen bántalmazás (fizikai, szexuális, vagy érzelmi) elől menekül el otthonról.

Durva vég

A Missing People tanulmányában a 2–16 napig távol levő tinédzsereknél az eltűnés háttereként a pszichés problémát, gyakran mély depressziót találtak a kutatók. Többször megelőző öngyilkossági kísérletet, és néha az eltűnés ideje alatti öngyilkosságot találtak a kutatók.

Az elszökés sokkal inkább spontán reakció, mint kiérlelt döntés: egy válasz a felhalmozódott stresszre és lehangoltságra, a megoldhatatlannak tűnő problémákra. Ugyanakkor a következmények gyakran nagyon kemények, nem ritka, hogy a gyerekek áldozattá válnak, vagy maguk követnek el bűncselekményt.

Sokan külföldön kötnek ki

Vannak bűnszövetkezetek, melyek kifejezetten ezekre a gyerekekre szakosodnak, és valamilyen mézesmadzaggal magukhoz édesgetik őket, hogy aztán különféle „szolgáltatásokat” kényszerítsenek ki. Így aztán jó pár eltűnt gyerek sorsa a prostitúció vagy a koldulás lesz, gyakran külföldön. A Kék Vonalnak több esete is van, amikor fiatal lányok kerültek Olaszországba gyanús körülmények között.
Ami az emberkereskedelmet és a gyerekprostitúciót illeti, tavaly mindössze hat esetben indult eljárás olyan ügyben, melynek sértettje 18 év alatti személy volt. Az ORFK illetékese ugyanakkor elismeri, hogy a valós adat ennek a sokszorosa lehet, a bizonyítás nehézségei miatt: a gyerekek ritkán mondják el meghallgatásuk során, hogy hol tartózkodtak és mit csináltak eltűnésük ideje alatt.

Vissza a családhoz?

A keresést elsősorban a rendőrség végzi, bár civilszervezetek is segíthetnek, például a hozzátartozóknak nyújtott támogatással – ezt teszi többek között a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány Eltűnt Gyerekek Munkacsoportja is. Ez azért lényeges, mert legtöbbször a család is fontos szerepet tölt be a keresésben.

Más kérdés, hogyha bántalmazás miatt ment világgá a gyerek, nem megoldás, ha a családhoz kerül vissza – teszi hozzá Flaskay Éva. Ilyenkor nem az állami gondozás az egyetlen megoldás: sokszor az is beválik, ha a család egy másik része vagy egy távolabbi rokon átvállalja a gyereknevelést.

Abban mindkét szakértő egyetért, hogy a végrehajtásnál fontosabb a megelőzés, amelyben alapvető a család szerepe. A kisebb összezördüléseknek, de a súlyosabb konfliktusoknak is elejét veheti az empátia és az állandó kommunikáció a gyerekkel.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Extinction Rebellion climate change activists perform a mass "die in" under the blue whale in the foyer of the Natural History Museum in London on April 22, 2019, on the eighth day of the environmental group's protest calling for political change to combat climate change. - Climate change protesters who have brought parts of London to a standstill said Sunday they were prepared to call a halt if the British government will discuss their demands. Some 963 arrests have been made and 42 people charged in connection with the ongoing Extinction Rebellion protests. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.