Belföld

Bezárták a Magyar Vasúti Hivatalt

A kormány megszüntette a Magyar Vasúti Hivatalt (MVH), egyúttal július elsejével felmentette Antal Dániel elnököt.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közleményében azzal indokolta a döntést, hogy 2008. július 1-jével az egyszerűbb és hatékonyabb szervezeti működés érdekében a Magyar Vasúti Hivatal beolvad a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szervezetébe.

A közlekedési minisztérium dokumentuma szerint a vasúti közlekedés területén hatósági feladatokat ellátó két közigazgatási szervezet összevonásával befejeződik a közlekedési alágazatot érintő hatósági tevékenységek integrálása, az intézkedéssel a piaci szereplők számára egyszerűsödnek a hatósági eljárások.

Az NKH, mint vasúti igazgatási szerv független a vasúti társaságoktól és a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Szervezettől – írja a közlekedési minisztérium közleményében.

A vasúti hivatal szervezeti jogutódja 2008. július 1-től a műszaki, biztonsági kérdésekkel foglalkozó Nemzeti Közlekedési Hatóság lesz.

A Magyar Vasúti Hivatalt a 2006. január 1-jén hatályba lépett vasúti törvény alapján hozták létre, működését februárban kezdte meg. A hivatal hatásköre a piaci szereplők kapacitáselosztással kapcsolatos jogorvoslati kérelmeinek elbírálása, a vasúti közlekedési piac felügyelete voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik