Belföld

Orbán a reménytelenséget ígéri?

Gyurcsány Ferenc szerint aki a nyugdíjak reálértéken tartását ígéri, az valójában reménytelenséget ígér a nyugdíjasoknak. A kormányfő az idősügyi tanács csütörtöki ülésén azt hangoztatta: a szépkorúaknak is részesülniük kell az ország gyarapodásából, tehát nem elég az infláció mértékével növelni az ellátásokat.

A miniszterelnök kimondatlanul Orbán Viktor Fidesz-elnöknek a nyugdíjak értékének megőrzésével kapcsolatos nyilatkozatait bírálta a tanács tagjai és újságírók előtt a Parlamentben.
Gyurcsány Ferenc ugyanakkor elismerte, hogy az elmúlt évben valóban csökkentek a nyugdíjak, ám, mint mondta, előtte kilenc éven át folyamatosan növekedtek.

Gyurcsány a nyugdíjasok mellett (Fotó: MTI)

Gyurcsány a nyugdíjasok mellett (Fotó: MTI)

A kormányfő szerint 1997 óta a nyugdíjpolitikát széles konszenzus jellemezte. Mint mondta, ennek lényege abban állt, hogy “együtt sírunk és együtt nevetünk”, tehát az ország gyarapodásából osztoztak a különböző korosztályok.

Gyurcsány védeni akar

Közölte, kormánya meg kívánja védeni a két pillérre épült nyugdíjrendszert és nem kíván változtatni annak lényegén. Így egyrészt védelmet akarnak nyújtani az inflációval szemben, továbbá adni a többletjövedelmekből is.

A kormányfő arról beszélt, hogy aki csak reálérték-megőrzésen alapuló nyugdíjpolitikát akar, az hárommillió embert kizár az ország gazdagodásából.

Úgy fogalmazott: “Aki azt mondja, hogy nem kíván mást adni, mint a nyugdíjak reálértékének a megőrzését, az egyetlen dologban teremt csak biztonságot; a reménytelenségben”. Ez azt jelenti, hogy aki nyugdíjba megy, onnantól kezdve csak abban lehet biztos: élete végéig már nem fog több jutni a közösből – fűzte hozzá.

Nemet mondtak

Gyurcsány Ferenc utalt arra is, hogy a költségvetési kiigazítás idején sok liberális közgazdász azt javasolta, mondják fel a nyugdíj-kiegészítés alapjául szolgáló úgynevezett svájci indexálást és a 13. havi nyugdíjat, továbbá függesszék fel a nyugdíjkorrekciós programot. Közölte, nemet mondtak a javaslatokra, mert “vannak olyan egyezségek és megállapodások amelyeket hosszú távon is fenn kell tartani”.

Elmondta, ma a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások átlagos értéke egy hónapban 82 ezer forint. Ha az elmúlt hat évben kizárólag az inflációval növelték volna a nyugdíjakat, akkor ez az összeg ma 58 ezer forint lenne.

Nem művészet, csalás

Mint fogalmazott, azt bebizonyítani, hogy a nyugdíjasoknak jobb az 58 ezer forintos nyugdíj, mint a 82 ezer forintos, “az több, mint művészet, (…) az csalás”.

A kormányfő szerint a nyugdíjtársadalmon belüli nyugalmat is veszélyeztetné, ha csak reálértéken tartanák az ellátások összegét, mert így évről-évre nagyobb különbségek lennének a nyugdíjak között.

Ez azoknak lenne hátrányos – mutatott rá -, akik korábban mennek nyugdíjba. Akiknek később “fixálják” a nyugdíját, azoknak az időközben növekvő bérek miatt magasabb lesz az ellátás összege, mint azoknak, akiknek korábban – fejtette ki. Ez öt év viszonylatában akár 15-20 százalék különbséget is jelenthet – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik