Belföld

Mikola is jelölt Patrubány helyére

Hárman kaptak jelölést a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) elnöki posztjára, köztük van Mikola István fideszes politikus, az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere is. Mikola nem fogadta el a jelölést.

A tisztséget most betöltő Patrubány Miklós – akit a világszövetség erdélyi társasága, Tolna megyei szervezete, és 11 Borsod megyei tagja javasolt most a posztra – az MTI érdeklődésére azt közölte, a fideszes politikust az Orbán Balázs Erdélyi Kör jelölte.

Mint mondta, mindeddig sem neki, sem a javaslattevőnek nem sikerült megszólaltatni őt: elvállalja-e a felkérést. Egyben emlékeztetett arra: Mikola István 2000-ig az MVSZ stratégiai tanácsának tagja volt.

Rajtuk kívül – a világszövetség sajtószolgálatának tájékoztatása szerint – az önmagát jelölő Kvacskay Károly verseng még a posztért.

A két régióelnöki helyre csak egy-egy jelölés érkezett: a Kárpát-medencei régióelnökségért így a Tolna megyeiek és 11 borsodi tag által támogatott András Imre, a Kárpát-medencén kívüliek vezetői posztjáért pedig Ladó László versenghet, az MVSZ Ausztráliai Országos Tanácsának támogatását maga mögött tudva.

“A hír igaz. (…) Nagyon megtisztelő, ám nekem nincsenek ilyen terveim, (…) ezt nem is tudom elfogadni” – fogalmazott Mikola István, majd hozzátette: egészségpolitikusként egy párt színeiben politizál, így módjában sincs ilyen jelölést elfogadni.
Közölte: csütörtökön reggel kapta meg írásban a jelölést, korábban erről nem tudott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik