Belföld

Más nevében csaltak adót

Az egész ország területére kiterjedt szja-csalássorozatot leplezett le az APEH - közölte az adóhivatal csütörtökön.

A gyanú szerint egy bűnbanda az országban több helyen is megpróbált hamis személyijövedelemadó-bevallásokkal pénzt visszaigényelni a magyar adóhatóságtól. Az ellenőrző rendszer jól működött, így az APEH csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes/tettesek ellen feljelentést tett – áll az APEH közleményében.

Az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóság kockázatkezelési osztályának tűnt fel, hogy több bevalláson is ugyanazt a címet adták meg levelezési címként, a bevallások adó-visszaigénylést tartalmaztak, 100 000-150 000 forint összegben.

Helyettük jártak el

Az ellenőrzések során a bevallásokkal érintett magánszemélyek nyilatkozatukban elmondták, hogy 2007. évre még nem nyújtották be a személyi jövedelemadó bevallásukat, a benyújtott bevalláson szereplő aláírást nem ismerték el sajátjuknak, a bevallásban szereplő, levelezési címet sem ismerték, továbbá a bevallásban megjelölt bankszámlát sem ők nyitották.

Az APEH szerint ez alapján feltehető, hogy az adózók nem maguk nyújtották be a visszaigénylést tartalmazó bevallásaikat, ismeretlen személy vagy személyek használták fel jogosulatlanul a személyes adataikat.

Azonos címek

Ezzel az üggyel párhuzamosan a Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságnak is feltűntek azonos levelezési címet feltüntető bevallások, és hasonló eredményre jutottak.
Mivel két régióban is találtak azonos levelezési címmel beküldött, hamisnak bizonyult bevallásokat, felmerült a gyanú, hogy esetleg más regionális igazgatósághoz is érkezett hasonló adattartalmú hamis bevallás.

A szükséges intézkedéseket követően kiderült, hogy 243 darab olyan bevallás érkezett, amelyeken ugyanaz a levelezési cím szerepelt.

27 millió

Az eddigi adatok szerint a csoport tagjai mintegy 27 millió forintot próbáltak jogtalanul visszaigényelni. Az APEH szerdán csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes, tettesek ellen feljelentést tett.

A jelenség nem új, a hivatal számít az ilyen és ehhez hasonló csalásokra, így az évek során számos olyan ellenőrzéssel egészítette ki a bevallásfeldolgozó rendszerét, amely a gyanúra okot adó eseteket kiszűri.

A személyi jövedelemadóban 2008. április végéig mintegy 2100 kiutalás előtti ellenőrzést végeztek, a megállapított jogosulatlan visszaigénylés összege meghaladta a 136 millió forintot, amely összeg visszafizetését az adóhatóság nem teljesítette.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Refugees from Syria are trained at the education center of the engineer forces of the German army Bundeswehr in Ingolstadt, southern Germany, on September 1, 2016. (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.