Belföld

Levették a névtáblákat a 301-es parcellában

Levették csütörtök reggel a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben a 298-as és a 301-es parcellában eltemetettek nevét tartalmazó táblákat, mert azokon sok köztörvényes bűnöző és háborús bűnös is szerepelt.

A Nemzeti Emlékhely Bizottság és a Szabadságharcosokért Közalapítvány a történészbizottság jelentésére hivatkozva szerdán döntött a táblák levételéről. A táblákat lecsavarozták a tartóoszlopokról, és teherautóra rakva elszállították azokat.

A történészbizottság jelentésében az állt: mivel az összes név 30-40 százaléka köztörvényeseket és háborús bűnösöket tartalmaz és nem csak a kommunizmus áldozatait, a táblákat el kellene távolítani.

Csak az áldozatok maradhatnak (Fotó: MTI)

Csak az áldozatok maradhatnak (Fotó: MTI)

A Történelmi Igazságtételi Bizottság hétfőn úgy nyilatkozott, hogy nem sürgetik az emléktáblák levételét, amit a Szabadságharcosokért Közalapítvány kuratóriuma által felkért történészbizottság javasolt.

Nem lehet hátrányos

Regéczy-Nagy László elnök megfogalmazása szerint “a TIB álláspontja nem lehet hátrányos 1956-ra nézve”, azaz nem szabad elhamarkodni az emléktáblák levételét, mert ezzel az 56-osok emléke is sérülhet. Megítélése szerint ugyanis olyan emberek is lekerülnek onnan, akiket megillet a méltó tisztelet az 1956-os forradalomban és szabadságharcban való részvételért, illetve a Kádár-rendszerrel szembeni fellépésükért.

Megemlítette, hogy noha jó eséllyel vannak a névsorban köztörvényes embereket takaró nevek, azt sem szabad elfelejteni, hogy sokakat ilyen címszó alatt ítéltek el, holott szabadságharcosok voltak.

Csak az áldozatok

Regéczy-Nagy László felhívta a figyelmet: nekik is fontos, hogy csak azok szerepeljenek a névsorban, akik valóban a kommunizmus áldozatai voltak. Arról viszont már eszmecserét kellene folytatniuk a szakértőkkel, történészekkel, hogy nevek felsorolása nélküli vagy “megtisztított névsorú” emléktáblák legyenek-e a parcelláknál.

A Politikai Elítéltek Közössége (PEK) viszont múlt heti nyilatkozatában kijelentette: el kell távolítani a Rákoskeresztúri Új Köztemető 298-as parcellájából a neveket tartalmazó emléktáblákat. Fehérváry István, a PEK elnökének tájékoztatása szerint szervezetük számára elfogadhatatlan, hogy a névtáblákra illetéktelenül is felkerültek bizonyos nevek, ezért kérik, hogy azokat távolítsák el, újat pedig ne állítsanak.

PEK, TIB, Pofosz

A Szabadságharcosokért Közalapítvány által felkért történészbizottság múlt hétfőn küldte el jelentését a köztemető 298-as és 301-es parcellájában korábban emléktáblát állító szervezeteknek; így a PEK-nek, a TIB-nek és a Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz).

A bizottság azt javasolta, hogy távolítsák el az emléktáblákat és olyan emlékművet állítsanak fel, amelyen már nem szerepelnek nevek.

Nem méltó

A bizottság teljes konszenzusos javaslatát M. Kiss Sándor, a testület elnöke május 23-án azzal indokolta, hogy a táblákon mintegy 40 százalékban olyanok neve szerepel, akik nem méltóak arra, hogy az utókor tisztelje őket.

A 298-as parcellában 1945 és 1956 között, míg a 301-esben 1956 és 1962 között temették el a börtönökben különböző módon meghalt embereket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!