Belföld

Lepotyognak a rendszámok Bács-Kiskun megyében

Gyanúsan sokan hagyják el a rendszámukat és megnőtt a rendszámlopások száma is Bács-Kiskun megyében. A rendőrök szerint az objektív felelősség bevezetése áll a jelenség mögött. Egy biztos: a balesetek száma csökkent, amióta nem lehet másra kenni a gyorshajtást.

Különös jelenségre figyeltek fel a Bács-Kiskun megyei közlekedési rendőrök az objektív felelősség május elsejei bevezetését megelőzően. A megyében ugyanis megtízszereződtek a rendszámlopások, és az olyan kocsikból is több lett az utakon, amelyek rendszám nélkül közlekednek.

Fényképeznek és postáznak (Fotó: MTI)

Fényképeznek és postáznak (Fotó: MTI)

Mihályné Bornemisza Eleonóra rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a tömeges rendszámlopás mögött nem egy szervezett banda áll, pusztán a megye autósai próbálkoznak a szokottnál nagyobb arányban az objektív felelősség kijátszásával.

A rendszámcsere bűncselekmény

Május elsejétől ugyanis senki sem hivatkozhat arra, hogy nem ő, hanem hozzátartozója hajtott gyorsan a kocsival. Pedig vélhetően jobban jár az, akit egy sima gyorshajtással kapnak el és egy szabálysértési bírsággal megússza az esetet. A rendszám leszerelése ugyanis önmagában bűncselekmény, hát még ha valaki lopott rendszámmal terelné el a rendőrök figyelmét.

Emellett az sem vezet eredményre, ha valaki első rendszám nélkül suhanna el a traffipax mellett, mert a készülék rendszerint hátulról is fényképez, ráadásul a rendszám nélküli autót egy közúti ellenőrzésen is könnyebben kiszúrják.

Sokan sietnek

Talán nem véletlen, hogy pont Bács-Kiskunban ügyeskednek többet a sofőrök, ugyanis a megemelt büntetési tételek háromszázezres maximumának első kiszabására is a megyében került sor. Néhány nappal az új szabályok bevezetése után egy hétvégi reggelen 131-gyel repesztett egy BMW Kecskemét belterületén.

Mivel az objektív felelősség okán szinte kimagyarázhatatlan a gyorshajtást igazoló fotó, ezért a rendőrség nem a helyszínen büntet, hanem csak fényképez és postázza a csekket. Így kevesebb rendőr is elég és jelentősen megnőtt a mérések száma. Ennek köszönhetően akadt olyan nap májusban, hogy 202 gyorshajtót fényképeztek.

Kevesebb baleset

Azóta kicsit visszább vettek az autósok, így júniusban volt olyan nap, amikor “csak” 17 alkalommal villant a traffipax. A baleseti mutatók is javultak, az év első felében ugyanis hét százalékkal kevesebb karambol történt, mint tavaly ilyenkor, a halálos ütközések száma pedig 51 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik