Belföld

Kétszáz ember adóját igényelte vissza egy banda

Mások nevében próbált visszaigényelni összesen 27 millió forintnyi személyi jövedelemadót egy bűnbanda – közölte az APEH.

A gyanú szerint egy bűnbanda az országban több helyen is megpróbált hamis személyijövedelemadó-bevallásokkal pénzt visszaigényelni. Az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóság kockázatkezelési osztályának tűnt fel, hogy több bevalláson is ugyanazt a címet adták meg levelezési címként. A bevallások adó-visszaigénylést tartalmaztak, 100–150 ezer forint összegben.

Az ellenőrzések során a bevallásokkal érintett magánszemélyek elmondták, hogy 2007. évre még nem nyújtották be a személyijövedelemadó-bevallásukat, a benyújtott bevalláson szereplő aláírást nem ismerték el sajátjuknak. A bevallásban szereplő levelezési címet sem ismerték, továbbá a megjelölt bankszámlát sem ők nyitották.

Az APEH szerint ez alapján feltehető, hogy az adózók nem maguk nyújtották be a visszaigénylést tartalmazó bevallásaikat, ismeretlen személy vagy személyek használták fel jogosulatlanul a személyes adataikat. Ezzel az üggyel párhuzamosan a Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságnak is feltűntek azonos levelezési címet feltüntető bevallások, és hasonló eredményre jutottak.

A vizsgálatokat követően kiderült, hogy országos szinten 243 darab olyan bevallás érkezett, amelyeken ugyanaz a levelezési cím szerepelt. Az eddigi adatok szerint a csoport tagjai mintegy 27 millió forintot próbáltak jogtalanul visszaigényelni. Az APEH szerdán csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes, tettesek ellen feljelentést tett.

Ajánlott videó