Belföld

Kétszáz ember adóját igényelte vissza egy banda

Mások nevében próbált visszaigényelni összesen 27 millió forintnyi személyi jövedelemadót egy bűnbanda – közölte az APEH.

A gyanú szerint egy bűnbanda az országban több helyen is megpróbált hamis személyijövedelemadó-bevallásokkal pénzt visszaigényelni. Az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóság kockázatkezelési osztályának tűnt fel, hogy több bevalláson is ugyanazt a címet adták meg levelezési címként. A bevallások adó-visszaigénylést tartalmaztak, 100–150 ezer forint összegben.

Az ellenőrzések során a bevallásokkal érintett magánszemélyek elmondták, hogy 2007. évre még nem nyújtották be a személyijövedelemadó-bevallásukat, a benyújtott bevalláson szereplő aláírást nem ismerték el sajátjuknak. A bevallásban szereplő levelezési címet sem ismerték, továbbá a megjelölt bankszámlát sem ők nyitották.

Az APEH szerint ez alapján feltehető, hogy az adózók nem maguk nyújtották be a visszaigénylést tartalmazó bevallásaikat, ismeretlen személy vagy személyek használták fel jogosulatlanul a személyes adataikat. Ezzel az üggyel párhuzamosan a Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságnak is feltűntek azonos levelezési címet feltüntető bevallások, és hasonló eredményre jutottak.

A vizsgálatokat követően kiderült, hogy országos szinten 243 darab olyan bevallás érkezett, amelyeken ugyanaz a levelezési cím szerepelt. Az eddigi adatok szerint a csoport tagjai mintegy 27 millió forintot próbáltak jogtalanul visszaigényelni. Az APEH szerdán csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes, tettesek ellen feljelentést tett.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.