Belföld

Idén kevesebb gyalogos hal meg

Tíz százalékkal kevesebb halálos gyalogosgázolás történt az év első negyedévében, mint tavaly ilyenkor, ugyanakkor a rendőrség továbbra is kiemelten fontos feladatának tartja a balesetek számának csökkentését.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint idén az első három hónapban 62 halálos gyalogosgázolás történt, ami 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Az első negyedévben 318 gyalogos sérült meg súlyosan és 421 könnyebben közlekedési balesetben.

A KSH szerint tavaly összesen 274 gyalogost gázoltak halálra, 1.329-en szenvedtek gyalogosként súlyos és 1.850-en könnyű sérülést közlekedési balesetben. A balesetek túlnyomó többsége – 90 százaléka – lakott területen belül történt.

Két nagymamát ütöttek el

A statisztikának ellentmondani látszik, hogy a közelmúltban több, a közvéleményt felkavaró gyalogosgázolás történt. Május 21-én Pécsett gázolt el egy nagymamát és babakocsiban lévő unokáját egy személyautó a baranyai megyeszékhely kertvárosában, a gyalogátkelőhelyen. Mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek, a nagymama a baleset után egy nappal belehalt sérüléseibe.

Egy héttel később, május 27-én Bonyhádon gázolt el egy idős asszonyt és négyéves unokáját egy teherautó, a kislány a helyszínen életét vesztette, a nagymamát könnyebb sérülésekkel kórházban ápolják.

Kiemelten fontos

A rendőrség a halálos gyalogosgázolás tíz százalékos csökkenése ellenére továbbra is kiemelten fontos feladataként kezeli a közlekedés biztonságának javítását, a balesetek számának csökkentését. Ezt a célt nemcsak ellenőrzéssel és büntetéssel, hanem oktatással és tájékoztatással, a közlekedési kultúra javításával kívánják elérni – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság közleményben.

Az iskolák környékén – a polgárőr szervezetek bevonásával – az oktatás kezdetének és befejezésének időpontjában fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak június 2-től a tanév végéig.

A biztonságos közlekedés fontosságának tudatosítása, a közlekedési szabályok ismeretének és megtartásának népszerűsítése, a balesetek megelőzése a központi gondolata annak a közlekedésbiztonsági roadshownak, motoros országjárásnak is, amely június első hetében indult útnak az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos titkársága és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szervezésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik