Belföld

Gyurcsány-Kóka-paktum?

A Magyar Hírlap értesülése szerint mind Gyurcsány Ferenc, mind Kóka János környezetében számolnak azzal, hogy az SZDSZ eddigi elnöke alulmarad a liberális párt szombati vezetőválasztásán: ha azonban így történne, Kóka kivinné a liberális parlamenti frakció túlnyomó részét Fodor Gábor alól - írta a lap csütörtöki száma.

A lap információi szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő-pártelnök és Kóka János, az SZDSZ elnöke folyamatosan egyeztetnek politikai pozícióik megőrzése érdekében. Ha a liberálisok hétvégi tisztújító küldöttgyűlésükön nem Kóka Jánost választanák újra, vagy riválisa, Fodor Gábor nem meggyőző fölénnyel nyerne, a jelenlegi pártelnök szétszakíthatja a parlamenti frakciót – olvasható a cikkben.

A képviselőcsoportnak nagyjából kétharmada mondható inkább Kóka-pártinak, pontosabban Fodor-ellenesnek. Kóka a hozzá csatlakozó képviselőkkel – megfelelő ellentételezésért cserébe – megegyezne a kisebbségi szocialista kormány támogatásáról, s ezzel stabilizálná Gyurcsány Ferenc miniszterelnök helyzetét – állítja meg nem nevezett forrásra hivatkozva a lap.

“A lépés nem feltétlenül jelentene pártszakadást, a kettős hatalom szoros elnökválasztási eredmény esetén akár működhet is” – idéz név nélkül a Magyar Hírlap egy szabad demokrata képviselőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik