Belföld

Politikai performansz a Dózsa szoborcsoporton

Pártszínekbe öltöztették az I. kerületi Dózsa szoborcsoportot; a három álló alak kezébe piros, narancs és zöld színű táblát akasztottak szerdán. A táblák felirata azonos az Ökopolitikai Műhely vitasorozatának szerdai záró előadásának címével.

Az egyik alak nyakába az MSZP-logó mintájára piros négyzetet akasztottak azzal a felirattal: nem bal, míg a másik szélen álló férfi nyakába „fideszes” narancsszínű körbe azt írták: nem jobb. A négyzetet tartó alak nyakába piros sálat csomóztak; a narancsszínű formát tartó szobor arcát pedig fekete sállal fedték el. Az ismeretlenek a két férfialak között álló Dózsa György hadvezér kezébe egy zöld szívet erősítettek azzal a kérdéssel: hanem?

Képgaléria

Képgaléria

A táblák felirata azonos az Ökopolitikai Műhely vitasorozatának szerdai záró előadásának címével. A “Se nem jobb, se nem bal, hanem…?” című előadás egyik szervezője, Csillag Gábor az MTI megkeresésére azt mondta: szervezetileg nem ők helyezték ki a táblákat, ugyanakkor nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy valamelyik tagjuk tett így. Az Ökopolitikai Műhely környezetvédőkből, szociális és jogvédő civilszervezetek köréből álló társaság, amely az idén egy vitafórum-sorozattal kezdte meg működését.

Hasonló, politikai célú „szoboröltöztetésre” még a rendszerváltás idejéből emlékeztek a köztéri szobrok felügyeletével megbízott Budapest Galéria szakemberei. Szilágyi András osztályvezető az MTI-nek arra emlékeztetett, akkor a csepeli Lenin-szobor nyakába akasztottak táblát, míg a kezébe zsíros kenyeret tettek. A jelenlegi táblákat hamarosan eltávolítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik