Belföld

Orbán: a Fidesz garantálja a nyugdíjak reálértékét

A kormány az évenkénti nyugdíjemelésnél a jövőben is a nettó bérnövekedést és a fogyasztói árindex tervezett növekedését fogja figyelembe venni, az úgynevezett svájci indexálásos módszer szerint. A Fidesz viszont garantálja a nyugdíjak reálértékét.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az 1997-es nyugdíjtörvényt követően konszenzus született abban, hogy a mindenkori januári nyugdíjemelés mértékét az úgynevezett svájci indexálási rendszer szerint – a nettó bérek növekedését és az inflációt 50-50 százalékban figyelembe véve – állapítják meg.

Idén ötszázalékos nyugdíjemelés volt, miután a fogyasztói árak 4,8 százalékos és a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékos növekedésével számoltak – mondta az államtitkár. Mint elmondta, rendelkezés van arról, hogy ha az évközbeni inflációs adatok eltérnek a januárban tervezettől, akkor novemberben visszamenőlegesen korrigálni kell a nyugdíjakat, az eltérő mértéknek megfelelően. Az idén már májusban volt egy 1,1 százalékos korrekció – fűzte hozzá.

Orbán Viktor ugyanakkor arról beszélt a nyugdíjasszervezetek, idősügyi tanácsok képviselői előtt, hogy a Fidesz garanciát ad az időseknek arra, hogy akármilyen mély is a válság, a nyugdíjak reálértékét mindig szinten fogják tartani. Bár még korai az állásfoglalás, érdemes beszélni arról, hogy a nyugdíjak megállapításánál a svájci indexálásos módszer helyett más számítási mód is elképzelhető – mondta el a pártelnök.

A Fidesz és a nyugdíjas- és idősügyi szervezetek szerdán egy hatpontos egyezséget is aláírtak. Ezt Iván László, a Fidesz szakpolitikusa történelmi jelentőségűnek nevezte, mert – mint mondta – ma már nem csak szociális és gazdasági válság, de idősügyi válság is van, s ezen belül megélhetési válság alakult ki az idős emberek körében. A dokumentum megállapítja, hogy a Fidesz álláspontja szerint az idős emberek olyan nyugdíjra jogosultak, amely biztosítja számukra a tisztes megélhetést és a szociális biztonságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik