Belföld

Könyv jelent meg Gyurcsány országrontásáról

A Gyurcsány-kormány tudatosan lezüllesztette az államot, amely mára lomhává és pazarlóvá vált, a rossz kormányzás az ország sorsát veszélyezteti – jelentették ki a Végjáték című kötet szerkesztői.

Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere szerkesztőtársával, G. Fodor Gáborral együtt mutatta be kedden a 2. Gyurcsány-kormány második éve alcímű, a Századvég Kiadó gondozásában megjelent kötetet. A tanulmánykötet a kormány munkájának szakpolitikai fejezetekre osztott értékelését adja.

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója elmondta, úgy látják, hogy a március 9-i népszavazással a Gyurcsány-korszak, a „reformkor” véget ért. Még akkor is, hogyha a miniszterelnök személye változatlanul ugyanaz – fűzte hozzá.

Közölte, a tanulmányok rámutatnak, hogy szinte minden ágazat tekintetében el lehet mondani azt: más a retorika és más a gyakorlat, azok feszültségben állnak egymással. „A Gyurcsány-kormány tudatosan lezüllesztette az államot.” Az állam tulajdonképpen lomhává, tehetetlenné, és pazarlóvá vált, több problémát teremt, mint amennyit megold – mondta G. Fodor Gábor, aki szerint mára a tét sokkal nagyobb, mint a miniszterelnök sorsa. Most az ország sorsáról van szó; „a rossz kormányzás az ország sorsát fenyegeti” – hangsúlyozta.

G. Fodor Gábor szerint a jelenlegi helyzetből való kiúthoz szükség van valamiféle társadalmi kiegyezésre és egy erős, aktív, intelligens államra. A kötet szerkesztője szólt arról: a kormányzás pozitív eredményt is fel tud mutatni, de olyan területeken, amelyek nem esnek az érdeklődésének homlokterébe.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt évben a kormány elvesztette a bizalmat, és megingott az a hit, hogy Gyurcsány Ferenc az egyedül üdvözítő szocialista politikus lehet, aki újra és újra sikerre tudja vinni a szocialistákat a választásokon.

Stumpf István a kötet másik szerkesztőjével egyetértve azt hangsúlyozta: az országnak igen súlyos kormányzati működési zavarokkal kell szembenéznie. Ez komoly versenyképességet rontó tényezővé vált – mondta.

Stumpf István kiemelte: az ellenzék nem bízhatja el magát, mert az a népszerűség, amelyet a közvélemény-kutatások mutatnak, elsődlegesen a kormány nagyon rossz teljesítményéből fakad. Véleménye szerint az ellenzéknek rövid időn belül fel kell mutatnia azt az alternatívát, amit az országnak ajánlana a jelenlegi kormányzás helyett.

A Századvég elemző műhelye ötödik kormányzatértékelő kötetében, mintegy hatszáz oldalon, huszonkét tanulmányban elemzi a múlt év politikai folyamatait, eseményeit. Az eseményeket politikai kronológia egészíti ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik