Belföld

Daróczi: Orbán hazudott a Déli Áramlatról

Orbán Viktor egy hétfői konferencián úgy nyilatkozott, hogy Magyarországnak szüksége van a Déli Áramlat gázvezetékre, jóllehet az elmúlt hónapokban egyenesen puccsról beszélt a gázvezeték kapcsán" - fogalmazott közleményében Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Daróczi Dávid úgy vélte, az a legkevesebb, hogy a Fidesz elnöke elnézést kér a választóktól, mert becsapta őket; a szerződés előkészítésében részt vevő szakértőktől és a kormány tagjaitól pedig azért, mert alaptalanul vádaskodott.

“Orbán eddig az ellenkezőjét mondta”

A szóvivő szerint Orbán Viktor hétfőn, a Déli Áramlat gázvezetékről az Oroszország és az Európai Unió biztonságpolitikai kérdései című konferencián azt mondta: „ha jó üzleti megállapodást lehet kötni az oroszokkal, akkor kössük meg!”. A kormányszóvivő ennek kapcsán megjegyezte: ez éppen az ellenkezője Orbán Viktor eddigi álláspontjának, hiszen a Fidesz azért ostorozta a kormányt az elmúlt hónapokban, mert megállapodást kötött Oroszországgal hazánk gázellátásának biztonsága érdekében.

Hétfőn már a Fidesz elnöke is a kormány álláspontját ismételte meg a konferencián, hiszen azt mondta, szükség van a gázellátás beszerzési forrásainak bővítésére és alternatív útvonalakra is. Daróczi Dávid megjegyezte: a kormány éppen ezért vesz részt mindkét, az Európai Unió által támogatott gázvezeték megépítésében, vagyis a Nabucco és a Déli Áramlat projektben is.

A Fidesz a titkos paktum ellen

“Daróczi Dávid közleményében szégyentelenül hazudik. A kormányszóvivő megnyilatkozása azt támasztja alá, hogy a kisebbségi kormány is készül az előrehozott választásra, kampánya pedig hazudozásból, mocskolódásból és az ellenfél lejáratásából áll” – fogalmazott a Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter közleményében. Szerinte a Gyurcsány-kormány a Déli Áramlat szerződését “demokráciában példátlan, elfogadhatatlan módon” titokban, a nyilvánosság kizárásával kötötte meg.

Az ügyben a magyar embereket annak ellenére fosztották meg a tájékozódás jogától, hogy az ország jövőjét alapvetően, hosszú távra meghatározó ügyről van szó. Az embereknek joga lenne megtudni, hogy ez a megállapodás mibe kerül Magyarországnak, mibe kerül a magyar embereknek – írta Szijjártó Péter.

Orbán tiszteli Oroszországot

Orbán Viktor hétfőn a Déli Áramlattal kapcsolatban az Oroszország és az EU biztonságpolitikai kérdései című budapesti konferencián azt mondta: a gázszerződés nem visz közelebb az energiaforrások diverzifikálásához. A jó üzleti megállapodást meg kell kötni az oroszokkal, de nem a diverzifikálás helyett – mondta, hozzátéve: a Déli Áramlat kormányzati politikai marketingje számos megtévesztést tartalmaz.

A pártelnök a konferencián tartott előadásában kiemelte, hogy a Fidesz tiszteli Oroszországot, és tisztában van annak világpolitikai szerepével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!