Belföld

Az adóügyről egyeztet az MSZP és az SZDSZ

Elkezdődtek az egyeztetések az MSZP és az SZDSZ között egy lehetséges adócsökkentés ügyében - értesült az MTI a liberális párthoz közel álló forrásokból.

Kóka János pártelnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a szabad demokraták hároméves, ezermilliárd forintos adócsökkentési programot készítettek. Terveik szerint 2009-re a GDP 2 százalékával, mintegy 500 milliárd forinttal, 2010-re és 2011-re pedig a GDP 1-1 százalékéval 250-250 milliárd forinttal kellene csökkenteni az adószintet. Az SZDSZ 2009-re javasolja a 20 százalékos egykulcsos adó bevezetését, amelyet 2010-re 19, 2011-re pedig 18 százalékra kellene csökkenteni.

A liberális pártelnök a sajtótájékoztatón programjuk forgatókönyvét úgy vázolta, hogy a nyár folyamán el lehet kezdeni a pártok képviselőivel a tárgyalásokat. Ezt követően az őszi ülésszakban a parlament elfogadhatja a hároméves, ezermilliárd forintos adócsökkentés programot. Végül a kormány javaslatot tesz a pártoknak arra, honnan kívánja megtakarítani ezt az összeget. Ha a kormány a pártok elé tárja javaslatait, az SZDSZ partner lesz abban, hogy megtárgyalják őket. A távirati iroda információi szerint most kezdődő egyeztetések szakmai és politikai szinten is folynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!