Belföld

Orbán Viktor fehér lovon?

Arnóth Sándor lett a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé megválasztott Pálinkás József utóda a Fidesz-frakcióban. Mesterházy és Kóka nekirohant a Fidesz elnökének a Parlamentben, igaz Orbán ott sem volt.

Arnóth Sándor letette képviselői esküjét hétfőn az Országgyűlésben. Az Országgyűlés 223 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül igazolta Arnóth Sándor mandátumát. A politikus, aki a Hajdú-Bihar megyei Püspökladány fideszes polgármestere, 1998 és 2006 között már volt parlamenti képviselő.

Az MSZP-s Mesterházy Attila és az SZDSZ-es Kóka János is a Fidesz elnökének a közelmúltban kiszivárgott beszédét, illetve a fideszes közjogi elképzeléseket kifogásolta.

Mesterházy Attila arról beszélt, hogy a zárt körben elhangzott beszédben Orbán Viktor a Magyar Gárda kapcsán a kiszivárogtatott részlete szerint azt mondta: úgy kell elbánni velük, mint ahogy Horthy Miklós elbánt a nyilasokkal; “adni nekik egy pofont és hazazavarni őket”.

Párhuzam

A szocialista frakcióvezető-helyettes elgondolkodtatónak nevezte, hogy Orbán Viktor Horthy Miklóshoz hasonlította magát. Hozzátette: a szerencsétlen párhuzam kiegészül a Stumpf István volt kancelláriaminiszter által kiszivárogtatott hatalmi centralizációról szóló közjogi elképzelésekkel, amelyek szerinte minden demokráciát féltő ember számára aggasztóak.

Leszögezte: ezek lényege, hogy “Orbán Viktor arcára formálják a köztársaságot”, félprezidenciális rendszert alakítsanak ki, szélesebb jogkört és hosszabb mandátumot biztosítsanak a köztársasági elnöknek, szűkítsék az Országgyűlés hatáskörét és kétkamarás parlamentet hozzanak létre.

Fehér ló

“Ehhez már tényleg csak a fehér ló hiányzik Orbán Viktor alól, vagy hogy stílszerű legyek, a trójai fehér ló, hiszen a Fidesz nem mondja el elképzeléseit a nagy nyilvánosság előtt, megint csak kiszivárgott beszédek alapján tudunk következtetni arra, mit gondol Magyarország közjogi berendezkedéséről a Fidesz vezetője” – mondta.

A szocialista képviselő hangsúlyozta: Magyarországnak összefogásra és demokráciára van szüksége, nem pedig “vezénylő tábornokra és pótolhatatlan megváltókra”. Mesterházy Attila azt mondta, a valódi párbeszéd előtt a kormány és az MSZP mindig nyitott volt, de ehhez tudni kellene, milyen megszorítást akar a Fidesz, milyen beruházást állítana le, milyen közjogi hatalmat akar, “talán kormányzóit?”

Csapda

Kóka János napirend előtt arról beszélt, hogy a közélet meghatározó kérdése a versenyképesség visszanyerése, ám nincsenek az állami kiadások csökkentésére vonatkozó javaslatok, Orbán Viktor “kettős beszédet” alkalmaz, “populizmuscsapda” fenyeget.

“Hazug MSZP-kampány”

A kisebbségi kormány és az MSZP is felismerte, hogy nem tudja elkerülni az előrehozott választást, ezért hazug lejárató kampányt indítottak – a Fidesz szóvivője így reagált arra, hogy hétfőn napirend előtt a parlamentben Orbán Viktor kiszivárgott beszéde volt az egyik téma.
“A kisebbségi kormány és a hátterét adó párt is nyilvánvalóan felismerte, hogy nem tudja elkerülni az előrehozott választást, ezért megindították kampányukat, amely kizárólag hazudozásból és az ellenfél lejáratási szándékából áll” – mondta Szijjártó Péter.

Nagy Kálmán (KDNP) arról beszélt, hogy az elmúlt két évben az egészségügy olyan fokú átalakulásra volt ítélve, amelynek eredménye súlyos következményekkel járt. Szerinte a cél és az eszközök egyaránt rosszak voltak, megnőtt a kórházak hiánya, fiktív gyógyszerárcsökkenést hajtottak végre és a várólisták hossza sem változott. Mint mondta, a társadalombiztosítás hiánya ugyan megszűnt, de olyan áron, hogy ennyi pénz hiányzik az egészségügyi ellátásból.

Az ellenzéki képviselő feltette a kérdést, hogy mi lesz a továbbiakban az egészségügyben. Kitért arra is, hogy elhibázottnak tartja a gyes és a gyed rendszerének tervezett átalakítását. Szerinte a gyerekek egészségét akarja pénzért eladni az a rendszer, amely két év alatt fizeti ki a hároméves ellátást.

Székely Tamás egészségügyi miniszter ez utóbbi témára nem reagált, az egészségbiztosítás kapcsán viszont azt mondta, a pénztártörvény hatályon kívül helyezése után kezdeményezte az egészségbiztosítási rendszer felülvizsgálatát. Szólt arról, hogy a kormány arról nem mondott le, hogy konszenzusos megoldásokkal, kis lépésekkel elinduljon az egészségbiztosítás korszerűsítése útján.

Haláladó

Herényi Károly (MFD) az örökösödési illeték eltörléséről szóló hétfői ötpárti tárgyalások előtt arról beszélt, küszöbön áll haláladó eltörlése.

Veres János pénzügyminiszter reagálásában ugyanakkor azt mondta, a forrásokról is szó kell hogy essen, hiszen népszerű dolog a közterhek csökkenését megfogalmazni, de a felelős politikusi magatartásban az is benne van, milyen forrásból pótolják a kiesett bevételeket. Utalt arra is, hogy az örökösödési illeték 45 százaléka a helyi önkormányzatot illeti. A pénzügyminiszter azt javasolta, hogy a jövő évi adó és illetékszabályokkal együtt szabályozzák ezt a kérdést.

Két voks

A Tibet ügyében benyújtott határozati javaslat részletes vitájának napirendre tűzéséhez két voks hiányzott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik