Belföld

Orbán: a gázár háztartásbiztonsági kérdés

A kormánynak hosszú távon is keresnie kell annak a lehetőségét, hogy miként lehet a gáz drágulásához vezető folyamatokat ellensúlyoznia mintegy hárommillió magyar számára – mondta Orbán Viktor egy hétfői konferencián.

Azokban az országokban, ahol az energiaellátás olyan direkt módon érint milliókat, mint Magyarországon, a kormánynak keresnie kell, hogyan lehet a világgazdasági folyamatokkal szemben legalább bizonyos csoportokat, rétegeket megvédeni és átsegíteni a nehéz perióduson – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Oroszország és az EU biztonságpolitikai kérdései című konferencián, hétfőn.

Ha ez a nehéz periódus hosszú távú lesz, akkor hosszú távú stratégia kell arra, hogy ne sodródjon több mint hárommillió ember a fenntarthatatlanság világába – tette hozzá Orbán Viktor. A gázár emelése nemcsak nemzetgazdasági, hanem háztartásbiztonsági kérdés, nemcsak az ellátás biztonsága, hanem annak ára is fontos – mondta a Fidesz elnöke.

Most tizedével drágul

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium pénteken jelentette be, hogy a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkednek 2008. július 1-jén, a közüzemi végfelhasználói átlagár 7,7 százalékkal nő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az Európai Unió külpolitikai, világhatalmi súlyát gazdasági teljesítménye, technológiai fölénye, a multilaterális katonai szervezetben elfoglalt helye, segélyezési potenciálja adja. Ha katonai szempontból nem vállal többet az EU, akkor 2025-ig valószínűleg veszít világpolitikai súlyából – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik