Belföld

MDF: megbukott az érettségi

A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint az emeltszintű érettségi jelenlegi rendszere megbukott - áll a párt közleményében.

Oktatási szakértők szerint a magyar érettségi megszerzéséhez gyakorlatilag nincs semmilyen tárgyi tudásra szükségük a diákoknak: az idei történelem érettségin szinte lehetetlen volt négyesnél rosszabbat írni, a matematika érettségi egyik feladatán a fél ország nevetett – olvasható az MDF közleményében.

A felsőoktatási intézményvezetők egyöntetű véleménye szerint évről – évre látványosan romlik a tanulmányaikat megkezdő évfolyamok felkészültsége, tárgyi tudásszintje – vélik a pártban.

Az MDF ezért javasolja: az egyszintű érettségi visszaállításával az érettségi nyerje vissza régi rangját. Nehézségi foka jelentsen valódi kihívást a diákok számára, és ténylegesen a középiskolai tanulmányaik során megszerzett tudásukat mérje.

Az MDF a felsőoktatásba történő bejutáshoz kötelező, központi felvételi vizsgát írna elő az adott képzési szaknak megfelelő profilú tantárgyból. Természetesen továbbra is meghagynánk a felvételi-mentesség lehetőségét olyan megkötéssel, hogy abban kizárólag az arra legérdemesebb diákok részesüljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik