Belföld

Gyurcsány a holnapról beszélt

A miniszterelnök 5 százalékos növekedésről a gyes megváltoztatásáról beszélt az MSZP választmányának, és azt is elárulta, hogy miért bomlott fel a koalíció.

A kormányfő szerint Magyarországon közös dolgaink lassan kezdenek jó irányba fordulni, érzékelhetők az elmúlt két év erőfeszítéseinek eredményei. 2008 “a trendek fordulóéve” lehet, mert a gazdaság gyorsuló ütemben kezdett el növekedni, tavaly december óta hónapról-hónapra csökken az infláció. Idén ismét növekednek a jövedelmek, a nyugdíjak és a fogyasztás. “Lassan törlesztettük a múlt adósságát, és itt az idő, hogy a holnappal foglalkozzunk” – mondta.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Az MSZP elnöke szerint a cél az, hogy a kormány 2010-ig a szociális biztonság megőrzését ötvözze a gazdasági növekedés ösztönzésével. A célok közzé sorolta az Európai Unió növekedési átlagát két százalékkal meghaladó gazdasági növekedést, azaz, hogy középtávon öt százalékkal növekedjen a magyar gazdaság.

Munkához kötött segély

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy érdemi változásokra van szükség az adórendszerben – többre, mint korrekciókra -, de nincs lehetőség a rendszer teljes átalakítására. Azt mondta, csökkenteni kell a munkavégzéshez kötődő, a vállalkozásokat terhelő adókat, az adórendszernek arra kell bátorítania, hogy fehéren foglalkoztassanak, de mindezeknek nem szabad veszélyeztetniük a gazdasági egyensúlyt.

Taps fogadta a miniszterelnök azon kijelentését, miszerint nem támogatja azt, hogy az adórendszer átalakítását összekössék a szociális kiadások megnyirbálásával. A szociális segélyezést hozzá kellene kötni a munkavégzéshez.

Szintén taps fogadta, amikor a miniszterelnök elmondta, mindig el fogja utasítani a rendszer átalakítására vonatkozó javaslatok mögött meghúzódó előítéleteket, rasszizmust, cigányellenességet.

Min szakadt a koalíció?

Kitért arra, milyen változtatásokra van szükség a gyermekgondozási segély (gyes) területén. Elmondta, őrizni kell a gyes értékét, több bölcsődére és óvodára van szükség, és szabadabbá kell tenni ezen támogatások igénybevételét. A kormányfő a munkavégzésre képessé tevő oktatási rendszerről közölte, intézkedések szükségesek a koragyermekkori foglalkoztatás, a védőnői rendszer, a közoktatás, a szakképzés és a felnőttképzés területén.

A pártelnök utalt arra, hogy az értékőrző nyugdíjpolitika megfosztja attól a nyugdíjasokat, hogy a gazdaság növekedésével arányosan az ő juttatásuk is növekedjen. Megjegyezte, ebben a kérdésben az MSZP jelentős vitákat folytatott az SZDSZ-szel, és ez is vezetett a koalíció felmondásához, mivel a szabad demokraták a jövedelmek növekedéséhez is kötődő indexálást akarták megváltoztatni tiszta inflációssá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik