Belföld

Mesterszakok: a gazdasági képzések vezetnek

A gazdasági mesterszakok voltak a legnépszerűbbek az idén: a vezetés és szervezés mellett a marketing és a turisztika is vonzó. Meglepő módon a tanár mesterszak iránt is nagy volt az érdeklődés. Az olyan vallási témájú szakokra, mint katolikus kánonjogász vagy zsidó művészettörténet viszont senki nem volt kíváncsi.

Az idei felsőoktatási jelentkezéseknél a Budapesti Műszaki Főiskola vállalkozásfejlesztés szakja áll az első helyen a mesterszakok között, a második a Műegyetem MBA-képzése, míg a harmadik a Debreceni Egyetemen induló egészségügyi, szociális munka szak lett. Az első öt helyen szerepel még a Szent István Egyetem Vezetés és szervezés szakja és a Corvinus közigazgatás szakja – írja az MTI a felvi.hu adatai szerint.

Az ELTE a legnépszerűbb

Az egyetemek közti sorrendben első helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) áll, azt követi a Debreceni Egyetem, majd a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, a Corvinus Egyetem, a Műegyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Semmelweis Egyetem.

A mesterképzéseknél szinte kizárólag költségtérítéses és levelező vagy esti szakok szerepelnek az első helyeken. Ennek egyrészt az lehet az oka, hogy van olyan mesterszak, amiből nem indítanak állami finanszírozásút, másrészt pedig az, hogy ezeket jórészt olyan felvételizők választották, akiknek régóta ott lapul a zsebükben az egyetemi vagy főiskolai diploma. Összesen 5986-an szeretnének bejutni mesterképzésre, közülük 5791-en első helyen.

Sokan akarnak tanítani

A legtöbben a jelentkezési lapon első helyen gazdaságtudományi területet jelöltek be, ezt a műszaki terület követi alig több mint fele annyi jelentkezővel, a harmadik legnépszerűbb terület a bölcsészeké.

Vezetés és szervezés mesterszakra 886-an adták be a jelentkezésüket első helyen, a második legnépszerűbb a tanári 723 jelentkezővel. Marketing szakra 657-en mennének, nemzetközi gazdaság és gazdálkodást pedig 537-en tanulnának. A lista végén a gépészeti modellezés és a társadalmi nemek tanulmánya áll, ezekre csak egy-egy jelentkezési lap érkezett. És persze vannak olyan mesterszakok is, amelyekre senki nem volt kíváncsi – például a rabbi, a régi-zene hangszerművész vagy a survey statisztika.

Az intézmények egyes szakjaira beadott jelentkezések számát nézve a turizmus, vendéglátás alapszak vezet a Budapesti Gazdasági Főiskolán, amit az általános orvos szak követ a Semmelweis Egyetemen, utána az ELTE pszichológia és a Műegyetem mérnök informatikus szakja következik.

Még 10 napig módosítható a sorrend

Ha egy jelentkező meggondolja magát, vagy a sors úgy hozza, július 10-ig módosíthatja a jelentkezési lapon szereplő szakok sorrendjét, de törölhet is a felsorolt szakok közül, új szakot azonban már nem jelölhet meg. A jelentkezők számát szakonként a felvi.hu oldalain lehet megnézni, azt pedig, hogy hova hány hallgatót vesznek fel, a felvételi tájékoztató tartalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik