Belföld

Költöznek a minisztériumok

Kormánynegyed ugyan nem épül, de a kabinet átszervezéséhez alkalmazkodva néhány minisztérium költözik a közeljövőben, a tárcáknak június végéig kell elfoglalniuk új helyeiket – írja a Népszabadság.

A minisztériumi létszámcsökkentések eredményeként jelentős irodaterületek szabadultak fel, amelyek révén az esetenként meglehetősen szétszórtan működő tárcák összeköltöztethetőkké váltak. A területhasználat ésszerűsítését célzó gondolatnak a múlt hónapban végrehajtott kormányátalakítás újabb lökést adott, hiszen a két megszűnő minisztérium helyett három új jött létre. Az új tárcákat a meglévő épületekben kívánják elhelyezni.

A lap értesülései szerint a következő – első olvasásra kissé bonyolultnak tűnő – körforgásba kezdenek a minisztériumok a jövő héten. A három minisztérium összevonásából létrejött Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a megszűnő Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) Honvéd- Alkotmány-Szemere utcai épülettömbjében, illetve a Hold utca 17. alatt lévő, szintén egykori GKM-ingatlanban kap helyet.

A korábban öt telephelyen működő GKM másik, Kálmán utcai ingatlanjába költözik a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) egyik fele, míg a másik fele a volt Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól megörökölt Hold utca 1. szám alá hurcolkodik.

A területfejlesztésről leválasztott Önkormányzati Minisztérium a Roosevelt téri épületében marad – ide érkeznek a Hold utcából a “sportosok” (ők valószínűleg csak a pekingi olimpia után) és a turizmussal foglalkozó szekció.

Az SZMM megüresedő Akadémia utcai épületét viszont az újonnan létrehozott Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium foglalja el. A kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter csapata a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egyik emeletét kapja meg. A költözések a nyár folyamán megtörténnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik