Belföld

Többen csak csitítani mentek a TV-ostrom idején

Újabb vádlottak meghallgatásával folytatódott az MTV-székház 2006 szeptemberi ostroma miatt indult büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon; a csütörtökön kihallgatott vádlottak többsége nem kívánt vallomást tenni, de nyomozati szakban tett vallomásuk alapján szinte valamennyien tagadták bűnösségüket. Volt, aki csitította a tömeget, másokat a kiváncsiság hajtott.

A perben eddig összesen 13 vádlottat hallgattak ki, akiknek többsége nem ismerte el bűnösségét. Eddig egyetlen vádlott vallotta azt még szerdán, hogy nagyon megbánta tettét, csütörtökön pedig ugyancsak egy vádlott ismerte el, hogy elhajított egy követ.

Sok kíváncsi (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Sok kíváncsi (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Az MTV-székház 2006. szeptember 18-án este történt megtámadása és „elfoglalása” kapcsán 39 személy ellen emelt vádat az ügyészség közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények, köztük lopás és rongálás miatt.

Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Kossuth téren, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta. A rendbontók 29 millió forint kárt okoztak az MTV-nek, továbbá az épület előtt autókat borítottak, gyújtottak fel. Az elkövetők egy része az eljárás során ismeretlen maradt.

Érdeklődők

A csütörtöki tárgyaláson elsőként az egyik vádlott arról beszélt,
hogy nem érzi magát bűnösnek az ügyész által felhozott vádakban. Mint mondta, a barátaival találkozott a Kossuth téren, majd a tömeggel együtt a Szabadság térre vonultak. A viszonylag kis termetű vádlott azt mondta, megpróbált előre jutni, hogy lássa, mi történik.

Amikor oda jutott, a tömeg egy ablaküvegnek nyomta, ekkor megsérült a keze, és könnygázt is belélegzett. Mint mondta, emiatt egy kapualjban pihent meg, ahol a mentők is ellátták. Hangsúlyozta: nem akart betörni az épületbe, nem dobált és csak utólag, a sajtóból értesült arról is, hogy a székház elé vonulók egy petíciót szerettek volna beolvastatni.

Pont volt nála egy petíció

A per egy másik vádlottja, G. Gergely – habár nem kívánt vallomást tenni a bíróságon – a tárgyaláson ismertetett, a nyomozati szakban tett vallomása szerint ugyancsak tagadta, hogy garázda cselekményekben vett volna részt. Mint mondta, ő tüntetni ment a helyszínre, nem volt célja a köztelevízió adásának megszakítása, és nem tartozott ahhoz a csoporthoz sem, amely a petíciót akarta beolvastatni. Állítása szerint csak akkor ment be a székházba, amikor a zavargások már véget értek.

P. Sándor a bíró kérdésére, mely szerint a fotók alapján a férfi a székház zárt bejárata előtt állt, de állítása szerint nem tudott a petícióról, azt mondta: csak benézett az ajtón, mert “az ember kíváncsi”. A férfi tagadta bűnösségét, a tárgyaláson ismertetett, az eljárás nyomozati szakban tett vallomása során azt állította: nemhogy nem rongált, de volt, akire rászólt, hogy ne feszegesse az italautomatát, hanem dobjon be aprót, ha italt szeretne.

Kormányváltás esetén

B. Péter ugyancsak tagadta bűnösségét a nyomozati szakban tett vallomása alapján. Állítása szerint ő csak azért ment a helyszínre, mert egy német operatőr ismerőse arra kérte, menjen oda, vigyen magával magnót, és kormányváltás esetén rögzítse az első nyilatkozatokat.

A tárgyaláson K. János elismerte, hogy hozott ki egy üdítőt a székház büféjéből, de nem tudta, hogy az egy büfé, mert az már annyira szét volt verve. Mentségére azt hozta fel, hogy a könnygáztól teljesen kiszáradt. A fiatalember – aki egy televíziónak nyilatkozva obszcén megjegyzéseket is tett a kormányfőre – elismerte, hogy szinte az elsők között ment be a székházba, nála is volt egy petíció, de állítása szerint nem buzdította a tömeget, hanem igyekezett csitítani őket, és tagadta azt is, hogy rongált volna.

Kő és kalapács

Cs. Csaba a nyomozati szakban tett vallomása szerint elismerte, hogy a helyszínen volt, de állítása szerint nagyon részeg volt, és több részletre nem emlékezett. Például arra sem, hogy kiabált volna. Abban sem volt biztos, hogy rongált volna, és hogy rendőröket látott volna, de azt a tárgyaláson elismerte, hogy egy követ elhajított.

A csütörtökön hetedikként kihallgatott vádlott, R. Attila arról beszélt, a történtek idején táskájában egy kalapács volt, mert félt, és azt hitte, így biztonságban van. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kalapácsot nem használta, nem dobált semmit és a székházba se ment be.

Elismerték, ott voltak

A tárgyaláson szinte valamennyi vádlott elé a történteket rögzítő fényképfelvételeket tárt a bíró, az érintettek többsége pedig elismerte, hogy ők láthatók a fotókon. A csütörtökön meghallgatottak többsége azt mondta: kíváncsiságból ment a helyszínre.

Az MTV-székház ostroma miatt indult büntetőper – várhatóan több tárgyalási napon át – a további vádlottak meghallgatásával folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A tárgyalásokra csak előzetes regisztrációval lehet bejutni, a csütörtöki tárgyaláson a hallgatóság soraiban csak nyolc-tíz ember foglalt helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik