Belföld

Megkezdődött az MTV-ostrom pere

A vádirat ismertetésével megkezdődött a Magyar Televízió (MTV) székházának 2006 szeptemberében történt ostromában részt vevők büntetőpere kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A per 39 vádlottját közérdekű üzem működésének megzavarásával és néhányukat más bűncselekményekkel, köztük rongálással és lopással vádolja a Fővárosi Főügyészség.

Az eljárás nagyságát jól példázza, hogy csak a vádlottak és védőik adatainak egyeztetése több mint 40 percébe került a bíróságnak, holott néhányuk nem jelent meg a tárgyaláson.

Fiatalemberek a vádlottak padján

A vádlottak valamennyien férfiak, többségük fiatalember. A vádlottak padjára került Goró Oszkár is, aki a XV. kerületi önkormányzat honlapja szerint jelenleg is a Fidesz-KDNP helyi önkormányzati képviselője. Ugyancsak a vádlottak között van Ekrem Kemál György.

Az ügyben eljáró bírónő a tárgyalás elején úgy tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a keddi tárgyalási napon csak az ügy vádiratát ismertetik. A Fővárosi Főügyészség vádirata 49 oldalas.

Őszöd után

A rendzavarók 2006. szeptember 19-én este tizenegy óra körül törtek be az MTV székházába. Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy a tüntetők egy csoportja a köztelevízióban akarta átadni és beolvastatni azt a petíciót, ami a Kossuth téren, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde ellen tiltakozók állásfoglalását tartalmazta.

A bíróság épületébe és a tárgyalóterembe is csak előzetes regisztrációt követően lehetett bejutni. Emiatt már a tárgyalást megelőzően egy órával megjelentek az újságírók a terem előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik