Belföld

Elismerte a brutalitást egy rebiszes

Tagadta bűnösségét, de szégyellte a 2006. október 23-ai tüntetéseken történteket egy rebiszes rendőr. Káosz volt, a rendőrök saját belátásuk szerint lőtték a gumilövedékeket, egy helyen pedig feleslegesen, ok nélkül bántalmaztak civileket. A sértettek szerint durván meg is alázták őket.

A hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádolt rendőr vallomásában többször megismételte, hogy nem kíván válaszolni arra a kérdésre, kik bántalmazták a civileket. „Szégyellem mások nevében magamat” – vallotta V. Csaba a Fővárosi Bíróság katonai tanácsának keddi tárgyalásán. A vádlottat és társait 2006. október 23-án napközben a Parlamentnél, majd az Astoriánál tartott Fidesz-nagygyűlést követően a Bajcsy-Zsilinszky útnál vetették be, estefelé pedig a kőrúton és a Blaha Lujza térnél a Rákóczi úton.

Megalázták a civileket?

V. Csaba vallomása szerint puskából gumilövedékekkel lőtt a parancsnokai által kijelölt rendbontókra, akik követ és Molotov-koktélt dobtak a rendőrökre, csúzliból pedig acélcsapágyakat lőttek rájuk. Később viszont „káosz lett, saját belátásunk szerint használtuk a fegyvert, (…) rögtönzések voltak” – vallotta a rendőr. A Blaha Lujza téren lévő Blaha sörözőnél a vádlott vallomása szerint a rendőrök részéről „felesleges”, „egyoldalú” bántalmazás történt, melyre a civilek nem adtak okot.

Több tanú a söröző panorámaablakán át látta, ahogy vonul a tömegoszlatást végző rendőrsorfal az utcán. Aztán egyszer csak féltucatnyi rendőr berontott a helyiségbe, durva káromkodások közepette kivezették az ott lévő körülbelül húsz vendéget az utcára, ahol szabályos „vesszőfutást” kellett elszenvedniük. Az egyik sértett elmondta, a sörözőben elővette a személyi igazolványát, de a rendőrök meg sem próbálták igazoltatni őket.

Több súlyos sérült

A rendőrök egy csoportja kettős sorban állt fel, a civileknek köztük kellett kúszva-mászva elhaladniuk, és eközben záporoztak rájuk az ütések, rúgások, gumibotcsapások. A sértettek csak rendőrcsizmákat láthattak, képtelenek voltak azonosítani az elkövetőket. Az egyik tanú vallomása szerint mintha azt hallotta volna egy rendőrtől, talán tiszttől: „Nem ütni, ne bántsd!” De a “vesszőfutás” csak folytatódott, sok rendőr pedig nézte a történteket.

Több sértett kórházba került. Egyiküket, miközben a szemüvegét kereste a földön, annyira megütötték az arcán, hogy 30 százalékos maradandó látáskárosodást szenvedett, egy másik sértettből gumilövedékeket kellett kioperálni. A bíróság ismertette több rendőr tanú vallomását is, ám azokban nem volt utalás arra, hogy bármi említésre méltó történt volna a Blaha sörözőnél. Az október 23-i tüntetések kapcsán hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádolt rendőr büntetőpere tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa előtt.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.