Belföld

Megint kordon áll a Kossuth téren

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két évvel ezelőtti balatonőszödi beszédére emlékeznek a magukat Kossuth térieknek nevező tüntetők a Parlament előtt, amelyet a rendőrség fémkordonokkal vett körbe.

A bejelentett demonstráció kezdetekor, hétfőn késő délután mintegy ötven, árpádsávos és nemzeti színű zászlót lobogtató ember gyűlt össze a Parlament előtt. A rendőrség még kora délután fémkordonokkal lezárta az Országház előtti tér egy részét, a közelben több rendőrautó várakozik, de jelentősebb rendőri egység nem látható.

Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője, a kormányellenes tüntetés szervezője azt mondta, hogy a miniszterelnök “hazugságbeszédére” emlékeznek.

A demonstráció kezdetekor a hangszórókból az Internacionálé, majd archív felvételről Sztálin beszéde és kommunista dalok hangzottak fel. A magukat Kossuth térieknek nevező tüntetők vezetője, Gonda László azt mondta: így akarják demonstrálni, hogy “visszajöttek az oroszok”

A tüntetésen folyamatosak a bekiabálások, a résztvevők a kormányfő távozását követelik és a “Börtönbe!” szót skandálják.

Az őszödi beszédre elmékezetek (fotó:MTI)

Az őszödi beszédre emlékeztek (fotó:MTI)

A Parlament előtt tavaly szeptember 17-én azt követően kezdődtek a tüntetések, hogy kiszivárgott Gyurcsány Ferenc 2006. május 26-án, a balatonőszödi frakcióülésen elmondott beszéde. A zárt ajtók mögötti ülésen elmondott beszéd részletének nyilvánosságra kerülését követően még aznap este kormányellenes tüntetők jelentek meg a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren. Másnap késő este a tüntetők megtámadták a Magyar Televízió székházát, ahol több autót felgyújtottak.

A Kossuth téren egészen október 23-ig tartottak a tüntetések, amelyeknek az vetett véget, hogy az állami ünnep hajnalán a rendőrség kiürítette a teret, amelyet azt követően több hónapra kordonnal zárt le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik