Belföld

Orbán stratégiát vált az osztrákok szerint

Orbán Viktor egyre aktívabb lett az utóbbi időben, és stratégiát váltott a Der Standard című oszták lap szerint. Mint írják, most az elithez fordul, és párbeszédre hív. Kérdés azonban, hogy meg tud-e változni.

Orbán stratégiát vált, mégis a régi marad címmel közölt elemzést hétfői számában a Der Standard osztrák liberális lap.

Az újság cikkének felvezetőjében a magyarországi belpolitikai helyzetről általánosságban megállapította: egyre valószínűbb, hogy az év végén vagy a jövő év elején előrehozott választást tartanak, annál is inkább, mert a kormányzó szocialisták viszonya a volt koalíciós partnerrel, az SZDSZ-szel lehűlt.

Orbán aktivizálódott

Ebben a helyzetben jó alkalmat szimatol a jobboldali-populista ellenzéki vezető, Orbán Viktor – írta a Der Standard, hozzáfűzve, hogy a politikus az utóbbi hetekben még ha diszkrét formában is, de erőteljes aktivitást mutat.

Ám a korábbiakkal ellentétben, amikor feltüzelt követőinek hatalmas méretű tüntetéseivel az “„utca nyomását” mozgósította a választott kormány ellen, Orbán most az elit tagjaival igyekszik párbeszédet folytatni, beleértve a más színezetűeket is.

Arculatváltás és gesztusok

Az elemzés szerint nyilvánvaló, hogy a „megjelenésében változóképes vezető új arculat kialakításán munkálkodik”. Ki akar törni abból a jobboldali sarokból, amelybe afölötti csalódottságában szorította be magát, hogy népe megtagadta tőle a szeretetet; a cél a politikai közép, ahol most minden bizonnyal a legtöbbet érheti el.

Tőle évek óta nem hallott, bátorító gesztusokat tesz a gazdaságnak: adóreformról, a bürokrácia csökkentéséről, a gazdaság élénkítéséről beszél, olyan elképzelést felvázolva, amellyel – jegyezte meg a Der Standard – Gyurcsány a szocialista párt víziójának hiánya és a Fidesz baloldali-populista népszavazási obstrukciója miatt kudarcot vallott. Orbán kiszivárogtatott beszédére utalva megemlítette, hogy leállítaná a nagy állami beruházásokat.

A liberális osztrák lap elemző cikke mindazonáltal felteszi a kérdést: képes-e Orbán belső lényét tekintve megváltozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik