Belföld

Orbán járt jól az idiótázással

Egyelőre nem tudni, hogy szivárgott ki Orbán beszéde, mindenesetre a politológusok szerint a Fidesz elnökének jöhetett jobban a dolog: megosztó helyett integratív személyiségként szerepelt, és az üzleti élet képviselőinek azt üzente, hogy a Fidesz eltávolodott korábbi, irreális programjától.

Megoszlanak a vélemények arról, hogyan kerülhettek részletek nyilvánosságra Orbán Viktor beszédéből, melyben többek között idiótának nevezte a jelenlegi miniszterelnököt és az is kiderült, a Fidesz elnöke hosszú távú kormányzásra készül.

Mérsékelt hangnem (Fotó: MTI)

Mérsékelt hangnem (Fotó: MTI)

A beszéd egyetemisták előtt hangzott el, elvileg zárt körben. Egyelőre nem tudni, kinek jött a legjobban, hogy megtudtuk, mit mondott Orbán, az azonban biztos, hogy az előadás őszintesége, személyessége, időzítése és kiszivárgásának misztikuma kísértetiesen hasonlít Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédéhez.

Utálják, ha megszólal

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője szerint nem feltétlenül kell politikai érdeket látni a kiszivárgás mögött. A politológus arra figyelmeztet, hogy Orbán Viktor aktivizálódása általában felerősíti az Orbán-ellenes érzelmeket a baloldalon, amely mindig is jelentős kohéziós erőként hatott.

„Most valamennyire egy más Orbán Viktort láthatunk, aki nem saját hívei előtt mond ideologikus beszédeket, hanem akár a másik táborhoz tartozók körében keresi a megoldást az ország bajaira” – jegyezte meg Szomszéd Orsolya, hozzátéve, hogy a „pragmatikusabb Orbán” jelenik meg a háttérben, aki eddig is törekedett arra, hogy a róla kialakult képet megváltoztassa, például a megosztó szerepet integratívra cserélje (új egyezségek, mérsékelt hangnem).

A kiszivárgó hírek az üzleti élet képviselőinek is szólhatnak, azt jelzik számunkra, hogy a Fidesz ellép irreális programjától (14. havi nyugdíj), és belátja, hogy átalakításokra (megszorításokra) van szükség – véli Szomszéd Orsolya.

Jámbor növényevő

„Ragadozó helyett, most jámbor növényevő lett Orbán” – hozott példát az állatvilágból Debreczeni József. A politológus szerint a kiszivárgott beszédet akár a hallgatóságból is kijuttathatták, ugyanakkor a Fidesz – kormányzásra készülő – elnöke jól járt.

Mint lapunknak elmondta, a beszéd legfontosabb hozadéka Orbán Viktor számára az lehet, hogy senki sem a hivatalban lévő kormánnyal foglalkozik, hanem minden arról szól, hogy milyen lesz majd, ha a Fidesz kerül hatalomra.

Debreczeni szerint megfigyelhető, hogy Orbán hajlamos az épp aktuális hallgatóságához igazítani a beszédeit, ezért rendre máshogy beszél a különböző fórumokon.

Ez nem Őszöd

A FigyelőNetnek nyilatkozó politológusok egyaránt úgy ítélték meg, hogy Orbán beszéde nem azonos kategóriájú a balatonőszödi beszéddel, ahogy a kiszivárgás okai sem egyeznek. Debreczeni József szerint csupán számmisztika összehozni, hogy a mostani beszéd pár nappal a balatonőszödi beszéd elhangzásának második évfordulója előtt került nyilvánosságra.

Az Orbán Viktort vendégül látó Kéri László egyébként úgy nyilatkozott, hogy a titkosszolgálat hallgathatta le az esemény. A Nemzetbiztonsági Iroda (NBI) hétfő délutáni közleménye szerint viszont minden olyan állítás, amely a nemzetbiztonsági szolgálatokkal kapcsolja össze Orbán Viktor Fidesz-elnök beszédének nyilvánosságra kerülését, “teljességgel alaptalan és teljesen képtelen”.

orbán lekörözte gyurcsányt?

Orbán Viktor múlt héten kiszivárgott “őszödi beszéde” azt bizonyítja, hogy választási ígéreteiben a Fidesz elnöke annak idején populizmus tekintetében Gyurcsány Ferencet is rendesen lekörözte, mert ugyanúgy hazudott, mint az ellenfele – írta a SME. A liberális szlovák lap szerint Orbán megnyilatkozásában ezúttal “az volt a legjobb, amikor azt mondta, hogy 2006-ban, a legutóbbi választáson a Fidesz nem is akart győzni, mert jól tudta, milyen állapotban van a magyar gazdaság. Közvetve ugyan, de ezzel beismerte, hogy a 14. havi nyugdíjat és új szociális juttatásokat ígérő (akkori) választási kampányában populizmus tekintetében jócskán lekörözte Gyurcsányt: ugyanúgy hazudott, mint a saját ellenlábasa, csak ezt – Gyurcsánytól eltérően – eddig nem kellett beismernie” – fejezi be kommentárját a SME. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik