Belföld

Az MSZP most az EP-t is elbukná

Ha most vasárnap lennének az európai parlamenti választások, a Fidesz 17, az MSZP 4, az MDF 1 mandátumot szerezne, az SZDSZ a vidéki önkormányzatok után brüsszeli képviseletét is elvesztené – állítja a Nézőpont Intézet mandátumbecslése.

A teljes népesség körében a Fidesz 43, az MSZP 16, az MDF 4, az SZDSZ 3 százalékot érne el egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint. Ám míg a parlamenti voksoláson a megkérdezettek 51 százaléka ígéri biztosra részvételét, az EP-választáson csak a válaszadók 33 százaléka járulna biztosan urnához.

Az EP-választási részvételüket biztosra ígérő állampolgárok pártpreferenciája némileg eltér a teljes minta és az országgyűlési választásokon részvételüket ígérők pártválasztásától. Eszerint a Fidesz 58,8, az MSZP 14,2, az MDF 5,2 és az SZDSZ 2,2 százalékot kapna. Elmondható, hogy a volt koalíció szavazói kevésbé tartják fontosnak részvételüket. Ugyanakkor a biztos részvételt ígérők majdnem 20 százaléka nem döntötte el még, hogy kire szavazna, vagy titkolja pártpreferenciáját.

A magyar európai parlamenti választási rendszer országos listás, 5 százalékos küszöböt határoz meg, s a mandátumelosztáshoz az úgynevezett d’Hondt-módszert írja elő. Ennek lényege, hogy a pártlistákra leadott szavazatok számát elosztjuk egy egyesével emelkedő, 2-vel kezdődő számsorral, majd az így kapott számoszlopok számértékei közül kiválasztjuk a kiosztható mandátumok számával megegyező számú, legnagyobb számokat.

Ez alapján egy „most vasárnapi” EP-választáson csak a Fidesz, az MSZP és az MDF szerezne mandátumot. A legnagyobb ellenzéki párt így 17, az MSZP csupán 4, míg az MDF egy képviselőt küldhetne. Az első jelenleg 12, a szocialisták 9, az MDF pedig egy politikussal képviselteti magát. A fennmaradó két helyet jelenleg az SZDSZ tölti be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik