Belföld

Új főigazgató a János kórházban

Pintérné Gönczi Ágnest nevezte ki öt évre a budapesti János kórház főigazgatójának a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága. Újabb öt évig marad posztján Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A János kórház vezetésére ketten pályáztak, az egyik jelölt azonban a hét elején visszalépett, s így a titkos szavazás során már csak egy jelöltre voksoltak. Pintérné Gönczi Ágnest kilencen támogatták, egy képviselő tartózkodott, egy pedig nem vett részt az ülésen. Az új főigazgató június 1-től, havi 1,5 millió forintos fizetés mellett látja majd el a feladatát.

Pintérné Gönczi Ágnes, aki az MSZP-frakció támogatását élvezi, korábban a nyíregyházi kórház vezetője volt. A másik pályázó az SZDSZ egészségügyi politikusa, Badacsonyi Szabolcs, aki korábban a Budai Gyermekkórház főigazgatója volt, s jelenleg a Szent János Kórház megbízott vezetője. Badacsonyi azért lépett vissza, mivel úgy gondolja, a kórháznak az az érdeke, hogy a lehető legszélesebb konszenzussal megválasztott vezetője legyen.

Velkey Györgyöt 69 szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül erősítette meg tisztségében a budapesti Bethesda Gyermekkórház fenntartója, a Magyarországi Református Egyház zsinata. Velkey a zsinat ülésén azt mondta, súlyos következményekkel jár a kórházakra nézve a 2006-ban meghirdetett kormányprogram, mert visszafejleszti az intézményeket, s ez érzékenyen érinti a Bethesda Gyermekkórházat is. A kormány nem váltotta valóra azokat az elveket – egyenlőség, hatékonyság, átláthatóság, igazságosság -, amelyek mentén az egészségügyi rendszer átalakítását célozta meg, ezért sok helyütt visszafejlesztés történt, hasonlóan a református kórházhoz.

A Bethesda Gyermekkórházban a 2002-es évhez viszonyítva 2007-re a 171-ből 129 kórházi ágy, a 360 fős személyzetből 310 alkalmazott maradt, az intézménynek más gyermekkórházakhoz képest az átlagosnál is nagyobb megszorításokat kellett alkalmaznia – tette hozzá. Eredményként említette a február 28-án megnyílt rehabilitációs osztályt, amelyet minisztériumi pályázat és más források révén tudtak beindítani. Pozitívumnak nevezte azt is, hogy országos központnak tekinthető a kórház a gyermekneurológia terén, amely szakterületen nemzetközi kapcsolatokat is ápolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik