Belföld

Szép lapokat ír a történelembe Gyurcsány?

A magyar-francia stratégiai partnerségi megállapodás a két ország közös történelmének legszebb lapjain fog szerepelni – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Nicolas Sarkozy francia államfővel folytatott megbeszélése után.

A kormányfő szerint Franciaország számára azért fontos a megállapodás, mert az európai politika szempontjából nem elegendő a Párizs és Berlin közti együttműködés, hanem új regionális kapcsolatokra is szükség van. Magyarországnak pedig az elmúlt két évtized átalakulásának folytatásához – amely eddig döntően Németország, Ausztria és az Egyesült Államok részvételével történt – új impulzusokra van szüksége egy olyan országtól, mint Franciaország – hangsúlyozta Gyurcsány.

A kormányfő szerint Magyarország és Franciaország úgy tekint egymásra, mint amely országok leginkább elkötelezettek egy még jobban együttműködő, föderatív irányba haladó Európai Unió tekintetében. A magyar-francia stratégiai partnerségi megállapodásról szóló nyilatkozatot követően három konkrét témát érintett Sarkozy és Gyurcsány. A tudományos, műszaki és kutatási együttműködés mellett a jövő energiáinak – a nukleáris és a megújuló energia – kutatásában való együttműködést, valamint kitértek a mezőgazdasági politikára is.

Többet termelni, jövedelmezőbben termelni, Európa pozícióját javítani a világpiacon, s ezzel a gazdák helyzetét jelentősen erősíteni – a miniszterelnök szerint ez a két ország célja, és nem a termelés visszafogása. Magyarország és Franciaország meg akarja erősíteni az európai közös kül- és védelmi politikát, ez pedig a magyar és a francia honvédelmi haderők együttműködésének új szakaszát jelenti – mutatott rá Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik