Belföld

Nem teher, hanem lehetőség (X)

A munka és magánélet egyensúlyának megbomlása a munkavállaló számára konfliktusokat okoz. A családbarát munkahely sok ebből adódó problémát segít megelőzni, ráadásul a munkaadó számára is előnyökkel jár.

Az utóbbi években a családalapítás időpontja egyre későbbre tolódik. A hagyományos családmodell felbomlásával egyre több a gyermekét egyedül nevelő – ezzel egyidejűleg dolgozó – szülő, és az elvégzendő munka mennyisége is kimutathatóan növekszik. Ez a hagyományos munkahelyeken a munka és a magánélet egyensúlyának megbomlásához és ezáltal konfliktusokhoz vezet. A jelenség nem személyes probléma. Mindenkire kihat: az alkalmazott családjára, barátaira, azokra az emberekre, akikkel együtt dolgozik, és a munkaadójára is.

A konfliktus feloldására számos országban terjed az ún. családbarát munkahely elve, amely lehetővé teszi, hogy a munkavállalók össze tudják egyeztetni munkájukból eredő kötelezettségeiket és magánéleti feladataikat. Mit jelent azonban a munkaadók számára mindez? Teher vagy éppenséggel lehetőség?

Külföldi példák sokasága és már néhány magyar kezdeményezés is bizonyítja, hogy a családbarát elv szerint működő munkahely vagy település valamennyi fél számára komoly előnyöket nyújt.

Nem teher, hanem lehetőség (X) 1

A családbarát munkahely létrehozása a munkaadók számára lehetőséget kínál számos külső, környezeti és belső, szervezeti nehézség orvoslására. A tehetséges munkaerő vonzása és megőrzése a vállalatok elemi érdeke. A megtartott dolgozók tehetségén és már megszerzett tudásán, tapasztalatán túl az is emellett szól, hogy jelentős idővel és költséggel jár a munkavállalói fluktuáció miatt folyamatosan új munkaerőt keresni és az új dolgozókat betanítani. Az új munkatársak ráadásul jóval később érik el teljesítményük csúcsát.

A munka és a magánélet egyensúlyának felbomlása, a munka beszivárgása a magánéletbe új pszichés problémák kifejlődését is eredményezte, melyek rontják a munkahelyek hatékonyságát és eredményességét. Ilyenek például a menedzserbetegségek, melyek függőségbe taszítják akár a legkiválóbb dolgozókat, akiknek pótlása azután megoldhatatlan problémát jelenthet, vagy a kiégés, amely a munkától, munkatársaktól, ügyfelektől idegeníti el a munkavállalót. Ma már bizonyítani lehet azt is, hogy sok esetben a túlzott stressz tehető felelőssé a munkahelyi balesetekért, a gyakori és indokolatlan munkahelyi távollétért.

Nem teher, hanem lehetőség (X) 2

A családbarát munkahelyekről bővebb információ olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 1.3.2-es számú humánerőforrás-fejlesztési program támogatásával létrehozott www.csaladbarat.eu honlapon. Következő cikkünkben azt mutatjuk be, milyen eszközökkel lehet családbaráttá alakítani a munkahelyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik