Belföld

Kóka a legnépszerűtlenebb

Az elmúlt negyedévben esett a kormánypárti politikusok népszerűsége, ám a fideszes honatyák megítélése sem alakult kedvezőbben. Kósa Lajos és Sólyom László továbbra is a legnépszerűbb, az utolsó nyolc helyet az MSZP és az SZDSZ prominensei foglalják el a rangsorban. A sort – Horváth Ágnes menesztése után – Kóka János zárja.

A korábbi kormánykoalíció szinte mindegyik politikusának népszerűségi indexértéke jelentős mértékben csökkent, de megállt az ellenzéki politikusok népszerűség-emelkedése is a februárban mérthez képest – áll a Századvég és a Forsense negyedévenként készülő politikus-népszerűségi felmérésében.

Kóka lett a sereghajtó

A rangsor utolsó nyolc helyén MSZP-s vagy SZDSZ-es politikus áll. A legnépszerűtlenebb politikus helyét – Horváth Ágnes menesztése után – a kormánykoalíció felbomlásában aktív szerepet játszó Kóka János foglalta el. Az SZDSZ elnökének eddig is igen alacsony népszerűségi indexe további 7 pontot esett.

A népszavazás kudarca, valamint a részben ebből fakadó kormányválság az MSZP politikusainak népszerűségét is megtépázta. A rangsor utolsó előtti helyén ötpontos csökkenés után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök áll, de Lendvai Ildikó, Szili Katalin, Szekeres Imre, Juhász Ferenc és Kiss Péter sem annyira szimpatikus már, mint pár hónappal korábban.

Egyedül Fodor Gábor tudta megtartani támogatottságát, aki így Szili Katalin mellett a legnépszerűbb baloldali honatya. Érdekes, hogy míg az SZDSZ politikusainak értékelése igen vegyes az MSZP-szavazók esetében: Kóka János kifejezetten népszerűtlen, Demszky Gábor értékelése közepes, Fodor Gábor megítélése viszont a népszerűbb szocialista politikusokéval vetekszik.

Továbbra is Kósa a legnépszerűbb

A legnépszerűbb politikus továbbra is Kósa Lajos, akinek enyhe (2 pontos) csökkenés után jelenleg 62 ponton áll a rokonszenvindexe. A lista második helyén Sólyom László államfő található.

Az ellenzéki politikusok közül Orbán Viktor népszerűsége kétpontos emelkedés után 47 ponton áll, ez megegyezik párttársai, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor vagy Tarlós István népszerűségével. A legnépszerűtlenebb ellenzéki politikus, a negyedévvel ezelőtti helyzethez hasonlóan, most is Semjén Zsolt. Ám ő az egyetlen a teljes listában, akinek szignifikánsan (3 ponttal) emelkedett a népszerűsége február óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik