Belföld

Hét-ötre vezet Fodor Kóka előtt

Hét megyei SZDSZ-es szervezet nyilatkozott úgy, hogy Fodor Gábor elnökké választását támogatják a párt június 7-ei tisztújító küldöttgyűlésén, öt megye pedig Kóka János mellett teszi le a voksát. Pest és Bács-Kiskun megyében közel azonos támogatottságot kapott a két elnökjelölt, öt megyében és Budapesten pedig még nem született döntés.

Az MTI körkérdésére Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala SZDSZ-es megyei választmánya nyilatkozott úgy, hogy Fodor Gábor elnökké választását támogatja. A párt Hajdú-Bihari választmánya csak pénteken dönt, de előrejelzésük szerint minden bizonnyal ők is Fodor Gábor mögött sorakoznak fel. Kóka János mellett a válaszadók közül eddig öt megye: Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna és Fejér tette le a voksát. Nógrád megyében csütörtökön döntenek, de várhatóan itt is a jelenlegi elnököt támogatja majd a többség.

Vas megyében a húsz küldött döntő többsége valószínűleg Kóka Jánost fogja támogatni a pártelnöki pozícióért folytatott versenyben. Az SZDSZ Hajdú-Bihar megyei választmánya csak pénteken foglal állást ez elnökjelölt személyéről, az előzetes információk szerint a küldöttek többsége Fodor Gábor pártelnöki jelölését támogatja.

Pest megyében kiegyensúlyozott eredmény született, így mindkét elnökjelöltet támogatják, de a megyei választmányi elnök szerint Fodor Gábor élvez nagyobb támogatottságot. Bács-Kiskun megyében közel azonos számban támogatták mindkét jelöltet. A budapesti választmány péntek délután dönt arról, hogy melyik elnökjelöltet támogatja. Az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Választmánya csütörtök esti tanácskozásán dönt arról, hogy a párt elnökjelöltjei közül kit támogat. Baranyában eddig nem foglalkoztak a kérdéssel és a közeljövőben valószínűleg nem tűzik napirendre.

A megyei választmányok vezetői közül többen is jelezték, hogy a döntésnek nincs kötelező jellege, mert a párt küldöttei szabad mandátummal rendelkeznek, tehát arra a jelöltre voksolnak június 7-én, akit jobb elnöknek tartanak. Az SZDSZ június 7-én tart rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést, ahol megválasztják a párt elnökét, az ügyvivői testület tagjait illetve az országos tanács 20 tagját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik