Belföld

Belebukhat az SZDSZ a kilépésbe?

Úgy tűnik, a koalíciós szakítás az MSZP-nek kedvezett: mind a párt, mind a kormány, mind pedig Gyurcsány Ferenc támogatottsága emelkedett. Ezzel szemben az SZDSZ még sosem állt ennyire rosszul: minden csoportban egy százalék körül mozog. Az emberek nagy része még mindig előrehozott választást szeretne, bár egyre többen tartják elképzelhetőnek, hogy a kisebbségi kormány kihúzza 2010-ig.

A két nagy párt támogatottsága közti áprilisi rekordkülönbség (22 százalékpont) némileg mérséklődött májusra – állítja a Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának legfrissebb adatsora. Ennek ellenére a Fidesz támogatottsága (30 százalék) így is magasabb az elmúlt hónapok átlagánál, az MSZP pedig az összes választásra jogosult 13 százalékának a támogatását tudhatja magáénak.

A jelenlegi adatok a két nagy párt esetében gyakorlatilag megegyeznek a két hónappal ezelőtt, azaz a kormányválság előtt regisztráltakkal.

Az SZDSZ-nek nem jött be a kiválás

Az MDF támogatottsága továbbra is 4 százalék, míg az SZDSZ-é mindössze 1 százalékot tesz ki a teljes kérdezetti körben. Az egykori koalíciós pártok együttesen 14 százalékos támogatással rendelkeznek, ami ugyan megfelel a korábbi hónapokban mért értékeknek, de a szavazók arányán belül az MSZP javára történt pozitív átrendeződés. Ez következhet abból, hogy az SZDSZ korábbi szavazóinak egy része elsősorban kormánypárti szavazó, és az SZDSZ koalícióból történő kiválása után inkább az MSZP-t támogatja szavazatával.

A biztos szavazó és pártot is választók köre sem változott jelentős mértékben az elmúlt hónap óta, májusban az összes válaszadó 39 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. Az MDF támogatottsága jelenleg is 5 százalék ebben a csoportban, míg az SZDSZ-é szignifikánsan csökkent, a múlt havi 4 százalék után most csupán 1 százalék. Ez az SZDSZ esetében minden idők egyik legrosszabb mért preferenciaeredménye. A koalíciós szakításért – legalábbis rövid távon – az SZDSZ-t büntették a szavazók.

Javult a kormány megítélése

A pártpreferenciákhoz hasonlóan a kormány és az ellenzék megítélése közötti olló is valamelyest összébb zárult. A megkérdezettek 69 százaléka ítéli negatívan a kormány tevékenységét, és 53 százalék az ellenzékét.

A mindkét oldallal elégedetlenek aránya némiképp emelkedett áprilishoz viszonyítva, míg a csak a kormánnyal elégedetleneké jelentős mértékben, 7 százalékponttal csökkent, így 36 százalékon áll. Az MSZP szavazói immár stabilan nagyobb arányban elégedetlenek a saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával, mint a Fidesz szimpatizánsai.

A megkérdezettek 49 százaléka továbbra is támogatná a kormány leváltását, de ez egyben 6 százalékpontos csökkenést is jelent a kormányváltók áprilisi táborához képest. A Fidesz szavazóin túl a bizonytalan vagy ismeretlen pártválasztásúak közt is a kormányváltást pártolók vannak többen.

A teljes mintán belül áprilishoz képest csökkent azok aránya, akik Orbán Viktort tartják alkalmasabbnak a kormányfői posztra, de még így is 12 százalékponttal többet kapott, mint Gyurcsány.

Előrehozott választást akarnak a legtöbben

A májusi válaszadók 49 százaléka előrehozott választást szeretne, ez hat százalékponttal magasabb érték, mint egy hónapja volt. A második leggyakrabban javasolt megoldás a kisebbségi kormányzás, az SZDSZ visszakozását és az eredeti koalíció helyreállítását szorgalmazók aránya viszont csökkent az előző adatfelvételhez képest.

Feltehetőleg a kisebbségi kormányzásnak adott türelmi időnek tulajdonítható, hogy csökkent azok aránya, akik szerint nem lesz képes a 2010-es választásokig önállóan kormányozni az MSZP. Ennek ellenére a mintán belül továbbra is a szkeptikusok vannak többen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik