Belföld

Rendben kezdődött a gárda pere

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedések között, rendzavarás nélkül kezdődött meg a Magyar Gárda perének második tárgyalása a Fővárosi Bíróságon (FB).

A szervezet feloszlatásáért indított eljárást az ügyészség kezdeményezte, mert álláspontja szerint a gárda az egyesületi törvénybe ütköző módon működik. A FB soron kívül tűzte ki áprilisra az első tárgyalást, amit az igazságügyi miniszter kérésére március 12-re hoztak előre. Az első tárgyaláson azonban a sajtó képviselőinek egy része nem tudott részt venni, mert a híradások szerint a gárda tagjai ellenőrizték, hogy ki léphet be a terembe, miközben a egyenruhába öltözött, zárt alakzatban felsorakozó tagjaik a bíróság épülete előtt demonstráltak.

Ezek után döntött úgy a FB, hogy regisztrációhoz köti a hétfői, második tárgyaláson való részvételt. A tárgyalásra három ellenőrző ponton keresztül lehetett bejutni. A Markó utca FB-épülete előtti szakaszát mindkét irányból rendőrkordonok zárták le, melyeken már csak az előzetesen kérvényezett és kiadott regisztráció birtokában lehetett átjutni. Ezután a bírósági épület kapujában és a tárgyalóteremnél is volt ellenőrzés. Az újságírók csak fél óra alatt jutottak be, rendzavarás sem az épület előtt, sem a tárgyalóteremben nem történt.

A tárgyalás megkezdése előtt a kordonokon kívül egy mellékutcában, mintegy 50 méterre a FB épületétől zárt alakzatban felsorakoztak a Magyar Gárda tagjai is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik