Belföld

Jégeső verheti el az Alföldet

Viharos szél és jégeső lehet hétfőn délután az Alföldön, a szilva nagyságú jégszemek jelentős károkat okozhatnak a mezőgazdaságban, de autókat is megrongálhatnak – narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Hétfőn kedveznek a feltételek az ország déli és keleti felében a heves zivatarok kialakulásának, az esőt 90 kilométer/órás vagy még hevesebb széllökések kísérhetik, s jégesőre is kell számítani. A jégszemek átmérője meghaladhatja a két centimétert, tehát szilva nagyságúak is lehetnek – mondta Fodor Tamás, az OMSZ munkatársa.

A vasárnapihoz hasonlóan néhány helyen akár dió nagyságú jég is eshet, ami akár az ablakokat is betörheti. Az is elképzelhető, hogy kis területen egyszerre nagy mennyiségű, több mint 30 milliméternyi csapadék is hullik – tette hozzá. A fővárosban is várhatóak gyengébb zivatarok, amelyeket óránként több mint 60 kilométeres szél kísérhet. Budapesten sem lehet kizárni, hogy jég keveredik az esőbe, de a jégszemek nagysága nem lesz akkora, mint az Alföldön – mondta a meteorológus.

Átélte a vihart, jégesőt? Van egy fotója, videója az országban tomboló szélviharról? Töltse fel az FN Tudósítóba!

A viharokra délután három-négy órától kell számítani, és kedden hasonló idő várható, záporokkal, viharos széllel. A változékony időjárást az okozza, hogy a Kárpát-medence felett egy hullámzó frontrendszer helyezkedik el, előtte pedig meleg, nedves levegő áramlik dél felől, ez kedvez a zivatarok kialakulásának. Az európai időjárási vészjelző rendszer négy fokozatot különböztet meg. A zöld jelzés a különösebb felkészültséget nem igénylő helyzetet jelenti, a sárga a potenciálisan veszélyes jelenségeket. A narancssárga és a piros színű jelzés pedig veszélyt jelent.

A narancsszínű riasztás tehát a második legmagasabb fokozat. A narancsriasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatú riasztásnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik