Belföld

Adatcsere-egyezményt kötünk az USA-val

A terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről ír alá egyezményt Magyarország és az Egyesült Államok kedden; a megállapodás része az amerikai vízummentességi tárgyalásoknak.

A megállapodást Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter és April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete írja alá.

A kétoldalú megállapodás nem egyedi: az Egyesült Államok a közelmúltban írt alá egyezményt Németországgal a terrorelhárítás érdekében. A Süddeutsche Zeitung április végi beszámolója szerint a megállapodás értelmében egyebek mellett a terrorista tevékenységgel gyanúsítottak szexuális életéről is adatokat cserél a két ország.

A tervek szerint május végéig lezárulhatnak a magyar-amerikai vízumtárgyalások, a megállapodáshoz kapcsolódó törvényjavaslat pedig még a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé kerülhet. Ez azt jelentheti, hogy Magyarország ez év végén, vagy a jövő év elején csatlakozhat a programhoz.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentesség programhoz, hogy az Egyesült Államok kiépíti biztonsági rendszereit, és megszületik egy kétoldalú, négy-öt elemből álló végrehajtási csomag. Az is a feltételek között szerepel, hogy tíz százalék alatt legyen az elutasított vízumkérelmek aránya Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!