Belföld

Újratárgyalják a fegyvercsempész ügyét

Újratárgyalják Olaszországban Somogyi Tamás ügyét, akit az 1990-es évek elejének egyik legsúlyosabb, gyilkosságokkal súlyosbított bankrablás-sorozatában való társtettesség miatt nyolc évi börtönre ítéltek.

A tárgyalást május 29-re tűzték ki a bolognai fellebbviteli bíróságon, miután az olasz semmítőszék elrendelte a perújrafelvételt.

Somogyi Tamást 1999-ben ítélték el fegyvercsempészés címén nyolc évre távollétében Riminiben, majd egy évvel később Ausztriában vették őrizetbe, és az osztrák hatóságok adták ki őt Olaszországnak. 2003 májusában hazaszállították és hátralévő büntetését Magyarországon töltötte le.

40 gyilkosság

A bűnténysorozatot, benne mintegy 40 gyilkosságot, annak idején Emilia-Romagna tartományban, elsősorban Bologna és Rimini környékén követték el. A Fehér Fiat Uno bandájaként ismert bűnszövetkezetben több magas rangú bolognai rendőrtiszt is szerepet vállalt.

Máig nem derült ki, hogy voltak-e az ügynek politikai felhangjai, mindenesetre feltűnően gyorsan lezárta az ügyet az olasz igazságszolgáltatás. A bandát irányító Savi-fivérek életfogytiglani börtönbüntetést kaptak. Somogyit az egyik Savi erdélyi születésű szeretője, a magyar férfi volt barátnője, Mikula Éva vádalku után tett vallomása alapján ítélték el. A periratok szerint Mikula és Savi egyik magyarországi látogatásán találkoztak Somogyival, aki állítólag lőfegyvereket adott el az olasz családnak.

Nem kapott idézést

Somogyi váltig állította, hogy az olasz idézések nem érkeztek meg magyarországi címére és arról sem tudott, hogy távollétében elítélték egészen addig, amíg Ausztriában őrizetbe nem vették.

Az elítélt olasz és magyar ügyvédei, miután kimerítették az olasz igazságszolgáltatási lehetőségeket, a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordultak jogorvoslásért, arra hivatkozva, hogy nem biztosították neki sem a védekezés, sem a fellebbezés lehetőségét.

Azt is felvetették, hogy az olasz hatóságok figyelmen kívül hagyták azt az 1993-as kétoldalú egyezményt, amelynek értelmében magyar állampolgárt közvetlenül nem, csak a magyar igazságügy-minisztériumon keresztül idézhet be olasz bíróság. Strasbourg már 2004-ben perújrafelvételre kötelezte az olasz hatóságokat, de további négy év kellett ahhoz, hogy az olasz semmitőszék döntése nyomán az ügy újratárgyalása valóban megkezdődhessen.

Kártérítési igény

Mint Somogyi olasz ügyvédje elmondta, mindjárt az első tárgyalási napon Somogyi felmentését kéri, majd ezután terjeszti a bíróság elé a kártérítési igényeket. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy ez az első olyan ügy Európában, amelyet a strasbourgi bíróság döntése nyomán tárgyalnak újra.

Ilyen nagy hatással eddig még nem volt a bíróság a tagállamok igazságszolgáltatására és ez a későbbiekben európai precedenst teremthet – Massimiliano Scaringella ügyvéd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!