Belföld

Sólyom László a Leszálló Sárkány Öblében

Egy erdőtelepítési projektet tekintett meg és a Ha Long-öbölben, a Leszálló Sárkány Öblében tett látogatást Sólyom László köztársasági elnök szombaton, Vietnami látogatásának harmadik napján.

A köztársasági elnök három országot érintő, kilencnapos délkelet-ázsiai útjának központi eleme a környezetvédelem, valamint a klímaváltozás és a klímabiztonság, amelynek jegyében több természetvédelmi területet is meglátogat, és előadást is tart a témában.

A Leszálló Sárkány Öble (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

A Leszálló Sárkány Öble (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

A Hanoitól 160 kilométerre északkeletre, Quang Ninh tartományban megvalósuló természetvédelmi-erdészeti projekt az egyik sikeres példája Vietnam 1998-ban indult és 2010-ig tartó országos erdőtelepítési programjának.

Nem tudták követni

Rizsföldek, kis falvak, legelésző marhacsordák és vízibivalyok mellett elhaladva érkezett meg a delegáció a hegyes-dombos területre, ahol a kocsiból kiszállva – a több mint 30 fokos melegben – még egy meredek kaptatón kellett felkapaszkodni. A kíséret csak nehezen követte a közismerten nagy túrázó Sólyom László meglehetősen gyors tempóját.

Az egyik domb tetején felállított sátor alatt megpihenve a Hoanh Bo járási erdészeti-környezetvédelmi projekt illetékesei beszámoltak arról, hogyan sikerült a 60-as és a 70-es évek erdőpusztító rablógazdálkodását mára ellensúlyozni a fatelepítésekkel.

Sárkányanya

A magyar államfő és kísérete ezután hajókirándulást tett a Leszálló Sárkány Öblében, amely Vietnam egyik legszebb természeti látványossága. Az öböl vizéből kétezer sziklasziget emelkedik ki, 250-280 millió évvel ezelőtt lesüllyedt s tenger alá került hegyláncok csúcsai, egy részükbe a szél és víz barlangokat vájt.

A legenda szerint úgy keletkeztek, hogy az égben élő sárkányanya az ott élő nép védelmére kelt, s sziklákat hajigálva összezúzta a hódítók hajóhadát.
Az öbölben évente több mint másfél millió turista fordul meg. Az UNESCO 1994-ben szépsége, 2000-ben pedig geológiai és geomorfológiai különlegessége okán a világörökség részévé nyilvánította.

Új csoda

Jelenleg az első helyen áll azon az internetes szavazáson, amellyel a világ hét új csodáját akarják kiválasztani 2008. december 31-ig. A kiránduláson az egyik vietnami TV-társaság jelenlétében Sólyom László is a Ha Long-öbölre voksolt.
A magyar államfő vasárnap Hanoiban és Ho Si Minh-városban, az egykori Saigonban folytatja vietnami programját, majd Indonéziába és Szingapúrba utazik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik