Belföld

Fico szerint Gyurcsány ürügye nevetséges

Robert Fico szlovák kormányfő szerint a magyar fél "nagyon nevetséges ürüggyel" magyarázza, hogy Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök miért halogatja a szlovák fél meghívásának teljesítését.

Robert Fico a TASR szlovák hírügynökség szerint “személyes véleményét kifejtve” hangsúlyozta, hogy “nincs könnyű helyzetben a magyar kormány, mert olyan közeg veszi körül, amelyben a politikai pártok azon versengenek, hogy melyikük a nemzetibb, melyik tud keményebb lenni a szlovák koalíciós kormánnyal szemben.”

“Nagyon nevetséges” (Fotó: MTI)

“Fico kormányfő szerint ez a fő oka annak, miért halasztódik a magyar kormányfő szlovákiai látogatása. Mert ha eljönne, akkor elsődlegesen a jövőről, de némely nagyon kellemetlen dolgokról, így Pilisszentkeresztről is beszélni kellene” – fogalmaz a TASR.

“Az ürügy, amelyet a magyar fél e látogatás elhalasztásának okaként felhozott, nagyon nevetséges. Itt (Szlovákiában) olyan koalíció van kormányon, amely abszolút korrekt módon bánik a nemzetiségi kisebbséggel. Szlovákiára ma úgy lehet tekinteni, mint az államalkotó nemzet és a nemzeti kisebbségek együttélésének példájára, s én ezért is sajnálom, hogy ilyen helyzet állt elő.

Bárhol, bármikor

Én a magyar kormányfővel bármikor, bárhol, bármilyen helyen és bármilyen felvetett témáról kész vagyok tárgyalni, mert én ezt fontosnak tartom, mégpedig azért, hogy ez új minőséget hozzon a szlovák-magyar kapcsolatokba” – idézte a Korponán (Krupina) megszólaltatott Robert Ficót a szlovák hírügynökség.

A magyar külügyminisztérium csütörtökön közölte Juraj Migas budapesti szlovák nagykövettel: a miniszterelnökök találkozóját megelőző egyeztetések még nincsenek olyan stádiumban, hogy a találkozónak értelme lenne.

Slotát hagyta szó nélkül

Mindezek előzménye az volt, hogy Ján Slota, Robert Fico koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól ismert elnöke Fico jelenlétében “lovasbohócnak” nevezte Szent Istvánt, amit Fico szó nélkül hagyott.

A kormányfő azóta sem határolódott el Slota kijelentésétől, mint ahogy a korábbiaktól sem, noha ez az elvárás az európai intézmények részéről is többször megfogalmazódott.

A magyar fél észrevételezte, hogy egy nappal Ján Slota sértő kijelentése után Robert Fico azzal riogatta liptószentmiklósi hallgatóságát, hogy a Fidesz győzelmével fel fognak erősödni a magyar szélsőségesek Szlovákia-ellenes megnyilvánulásai.

Kinyújtott kéz

A magyar kormány számára a szlovák és a magyar miniszterelnök találkozója nem cél, hanem eszköz, ami arra szolgál, hogy a két ország közötti problémákat meg lehessen oldani – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: a szlovák fél elmúlt hetekben tett lépései, nyilatkozatai a magyar kormány szándékaival ellentétes irányba mutatnak. Ebben a helyzetben tehát sokkal inkább arról van szó, hogy a szlovák partner félrelökte a felé kinyújtott kezet – mondta a kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik